onsdag 24 januari 2024

Sillfärsbolag från Ellös får Sjömatspriset

Företaget Sweden Pelagic med vd Martin Kuhlin i spetsen har utsetts till vinnare av det nyinstiftade Sjömatspriset på mässan Nordic Seafood Summit. Bakom forskningen som möjliggjort priset står bland andra Uddevallabördiga Chalmersforskaren Ingrid Undeland.

Prisutdelning vid podium
Krishan Kent, Fiskbranschens riksförbund och ordförande i Sjömatsprisjuryn, Martin Kuhlin, vd Sweden Pelagic, Lillemor Lindberg, Innovatum Science Park och Anton Boyner, Ikano bank under prisceremonin på mässan Nordic Seafood Summit.
Bild: Innovatum Science Park

Bolaget får priset för att de utöver att sträva efter kommersiell framgång också vill gynna lokalsamhället, fisket, sjömatsindustrin och en hållbar utveckling, skriver Innovatum Science park i ett pressmeddelande.

Sillfärs
Ett exempel på företagets innovativa framåtsträvan är produktionen av sillfärs från så kallade restströmmar.

- Både att vi tilldelas Sjömatspriset och att marknaden har trott på oss när vi har utvecklat och lanserat detta känns som en dubbelbekräftelse, det är jätteroligt, säger Martin Kuhlin.

Sweden Pelagic mottog priset, en check på 30 000 kronor från huvudsponsorn Ikano Bank och diplom.

"Avtryck som syns"
- Kriterierna för sjömatspriset är att man ska göra ett avtryck som syns i marknaden och i ett långsiktigt arbete. Sweden Pelagic med sin sillfärs hittar en väg till vardagen. Genom sillfärsen kombineras svensk tradition med ett rimligt pris och en skalbarhet som gör att många aktörer på marknaden kommer att få nytta av det här, säger Krishan Kent, ordförande i Sjömatsprisjuryn och representant för Fiskbranschens riksförbund.

Faksimil från tidigare artikel
UddevallaNyheter 15 januari 2024


30 maj: