torsdag 30 maj 2024

Stipendier för 740 000 delades ut av Thordénstiftelsen

Uppdaterad 1 juni /
Nyligen bjöd Thordénstiftelsen in till den årliga Thordéndagen på Bohusläns museum. Under dagen fick 31 personer ta emot stipendier för totalt 740 000 kronor.

Musikartister på scen med infällda personbilder
Under Thordéndagen uppträdde musik- och estetstipendiater från Sinclair-gymnasiet. Träningsstipendier gick bland annat till handbollsdomarna Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic (t v) medan professorn Ingrid Undeland (mitten) fick ta emot årets miljöstipendium och musikern och kompositören Synniva Brynnel (t h) årets kulturstipendium.
Bilder: U-town media

Thordénstiftelsen uppmärksammar och delar ut stipendier till duktiga gymnasister, till ungdomsidrottare och ledare, till lovande och framgångsrika idrottspersoner samt till kultur- och miljöstipendiater som gör mycket värdefulla insatser, skriver stiftelsen på sin webbplats.

Sammanlagt var det 31 stipendiater från Strömstad till Kungälv som tog emot diplom, blommor och penningbidrag.

Thordéndagen i maj är ett årligen återkommande arrangemang som av tradition hålls på Bohusläns museum tillsammans med stipendiemottagarna, anhöriga och övriga intresserade.

Stipendiater från Uddevalla gymnasieskola:
 • Eleonora Caci, Agneberg
 • Terence Fromm Schröder, Agneberg

Musik- och estetstipendier:
 • Lilian Simonson-Gilman, Sinclair
 • Filip Engblom, Sinclair
 • Molly Hultgreen, Sinclair
 • Wiggo Holmlund, Sinclair

Pristagare med blommor och diplom
Rasmus Olsson
Bild: U-town media

Ledarstipendium:
Ledarstipendium gick bland annat till Rasmus Olsson, Herrestads AIF Innebandy, med motiveringen:
"Rasmus har med sin glada personlighet tagit ledarrollen i HAIFs pojkar födda 09 och 10. Rasmus har en struktur och ordning på träningarna. Hans ledarstil är lugn, saklig och med stort tålamod. Han ser alla barnen på träning och berömmer allas olika framsteg. Han jobbar med leendet och berömmet som främsta verktyg.

Det häftigaste intrycket har varit glädjen hos alla barn att få en förebild i Rasmus och ett tydligt ökat intresse av alla spelare att fortsätta utvecklas och fortsätta träna innebandy.

Rasmus är en stor förebild för inte bara det här gänget utan många barn och ungdomar i föreningen. Han har med sin tekniska briljans skapat innebandyfeber i hela HAIF. Rasmus kombinerar detta ideella uppdrag med egen satsning i A-laget där han är en tongivande spelare."


Träningsstipendier gick bland annat till:

 • Hannes Larsson, Uddevalla Gymnastik och Parkour
 • Samuel Pihlström, Hälle IF
 • Elitlöpargruppen, Hälle IF
 • Johan Rogestedt, Hälle IF
 • Wilma Samuelsson, Uddevalla Taidoklubb Taikei
 • Aron Wärnberg, Ljungskile Segelsällskap
 • Höjdhoppargruppen, IK Orient
 • Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic, handbollsdomare
"Stort tack till Thordénstiftelsen som även i år stöttar oss med sitt träningsstipendie! Deras support har möjliggjort att vi har kunnat satsa hårdare på träning de senaste tre åren, ett stöd som tillsammans med många andra på vägen har bidragit att vi har nått vårt andra OS", skriver Mirza Kurtagic på Linkedin.


Pristagare med blommor i famnen
Ingrid Undeland
Bild: U-town media
Miljöstipendium
Årets miljöstipendium delades ut till Uddevallabördiga Chalmersforskaren Ingrid Undeland och till Martin Kuhlin, vd för sillberedningsföretaget Sweden Pelagic, Ellös. De bägge har samarbetat med att utveckla teknik för att bättre ta tillvara restprodukter från sill.

Motivering Ingrid Undeland:
"Ingrid Undeland har med sin forskarkompetens initierat och utvecklat nya förädlingstekniker för att ta tillvara sidoströmmar från sillberedningen. Med sitt nätverk inom forskarvärlden och förmåga att hitta finansiering samt samarbeta med industrin har Ingrid varit en blåslampa för vidareförädling av en högvärdig råvara som tidigare inte nyttjats som livsmedel."

Motivering Martin Kuhlin:

"Med en tro på forskningen har Martin Kuhlin satsat energiskt och långsiktigt för att nå en innovation som ökar värdet på en värdefull fiskeresurs och ger oss ett proteinrikt livsmedel. Med den utvunna sillfärsen öppnas möjligheterna för svenska konsumenter att äta fler rätter med sill som råvara."


Pristagare med blommor i famnen
Sunniva Brynnel
Bild: U-town media


Kulturstipendium
Årets kulturstipendium delades ut till musikern och kompositören Sunniva Brynnel från Ljungskile/Uddevalla med motiveringen:

"Med musikutbildning från lite varstans i världen är bredden stor på Sunnivas musik, både den hon själv komponerar och som hon sjunger och spelar på framför allt sitt dragspel. Den präglas av lyhördhet gentemot tradition men också av ett alltmer personligt uttryck. Hennes många medmusikanter, musikprojekt och spelningar lite varstans i världen genom åren har ytterligare berikat hennes musik. Så har Sunnivas tolkning på dragspel av bland annat bohuslänsk folkmusik fått den att flyga på nya vingar".

 ---
Thordénstiftelsen: Thordéndagen 2024

Thordénstiftelsen: Miljöstipendie 2024

Thordénstiftelsen: Kulturstipendie 2024

Sinclair (Facebook): Vi gratulerar våra fina Thordenstipendiater Molly, Wiggo, Lilian och Filip

UddevallaNyheter: Sillfärsbolag från Ellös får Sjömatspriset

UddevallaNyheter (2023): Uddevalla-professor får kunglig belöning

UddevallaNyheter (2021): Sunniva Brynnel i SVT:s midsommarkonsert