måndag 15 januari 2024

Sillfärs från Orust kan ge nytt matpris

Ellösföretaget Sweden Pelagic fortsätter att uppmärksammas för sin satsning på sillfärs från tidigare biprodukter. Företaget med vd Martin Thulin i spetsen är en av tre kandidater att vinna det nyinstiftade Sjömatspriset.

Bildmontage med tre porträttbilder
Sjömatsprisfinalisterna: Martin Kuhlin, Sweden Pelagic, Anna Martinsson som skapat Savolax och Johan Ljungquist och Mikael Olenmark, Gårdsfisk.
Bild: Innovatum Science Park

""
UddevallaNyheter 16 december 2023
Forskningen bakom den teknik som gjort sillfabrikens produktion av sillfärs möjlig har letts av Uddevallabördiga Chalmers-professorn Ingrid Undeland. 28 januari ska hon ta emot det så kallade Bertebospriset från Kungliga skogs- och lantbruksakademien för detta arbete.

Sjömatspriset
Det nyinstiftade Sjömatspriset syftar till att hylla individer, företag och organisationer som på framträdande och långsiktiga sätt bidrar till utvecklingen av den svenska sjömatsnäringen, skriver Innovatum Science Park i ett pressmeddelande:

"Priset är ett erkännande till de som genom innovationer, projekt eller produkter har skapat genomslagskraft och konkurrenskraft för sjömaten, samtidigt som de säkerställer hållbarhet - både miljömässigt och kommersiellt".

I juryn för priset sitter förutom Innovatum Science Park företrädare för bland andra Fiskbranschens riksförbund och Svensk Dagligvaruhandel.

Maträtter på tallrikar på bord
Maträtter baserade på sillfärs från Ellös-företaget Sweden Pelagic
Bild: Orkla

Juryns motivering:
"Sweden Pelagic strävar inte bara efter kommersiell framgång utan ser också till att gynna samhället, fisket, sjömatsindustrin och en hållbar utveckling. För deras enastående insatser inom innovation, hållbarhet och främjande av Sveriges fiskeresurs är Sweden Pelagic en välförtjänt finalist i Sjömatspriset 2024. 
Ett exempel på företagets framåtsträvan är produktionen av sillfärs från restströmmar. Sweden Pelagic har med Martin Kuhlin i spetsen trott på forskningen och satsat på att omsätta en innovation till faktisk produkt, samtidigt som Sverige på detta sätt kan öka värdet på sin fiskeresurs. 
Sweden Pelagics oavbrutna strävan efter att skapa en bättre och mer hållbar framtid för sjömatsindistrin i stort förtjänar erkännande och uppmuntran. Dess bidrag till branschen är av stor betydelse för både nuvarande och kommande generationer."
Delas ut på mässa
Vinnaren får förutom erkännande även 30 000 kronor. Priset delas ut under mässan Nordic Seafood Summit 2024 i Göteborg 24 januari.
---


24 januari: