tisdag 12 mars 2024

Yrkes-VM i Lyon nästa för Philip

10 - 15 september anordnas en av världens största tävlingar, Yrkes-VM, i Lyon. Nu är Sveriges yrkeslandslag utsett och personbilsteknikern Philip Gunnarsson från Uddevalla är en av de 25 uttagna.

Philip Gunnarsson i blågul pikétröja
Philip Gunnarsson
Bild från WorldSkills Sweden, foto: Viktor Fremling

Han har tidigare utmärkt sig i tävlingar, inte minst i Yrkes-SM 2022 där han knep en tredjeplats i Personbilsteknik.

Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar alla kategorier. Deltagarna i tävlingen ska vara 22 år eller yngre året tävlingen genomförs. Vissa yrken med längre utbildningstid har en åldersgräns på 25 år.

De uttagna killarna och tjejerna kommer i år att tävla i 23 olika yrken där personbilsteknik är ett. 1400 tävlanden från 72 länder deltar.

Gruppbild
I helgen möttes Yrkeslandslaget 2024 för första gången och träningen inför världsmästerskapet är i full gång.
Bild från WorldSkills Sweden, foto: Viktor Fremling

Det är första gången Yrkes-VM anordnas som vanligt sedan 2019 i Kazan. På grund av pandemin arrangerades Yrkes-VM 2022 inte på en och samma plats, utan den ägde rum över hela världen i stället.

- Intresset för Yrkes-VM är stort i år. Vi har ett större antal yrken och fler deltagande länder än i Kazan 2019, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden i ett pressmeddelande:

-  Nytt för i år är att nästan alla tävlingsuppgifter är utvecklade av externa aktörer, vilket kommer göra tävlingen ännu jämnare.

18 april: