måndag 16 maj 2022

Guld och brons till personbilstekniker från Uddevalla

Daniel Åhman från Uddevalla tog hem segern i Yrkes-SM nyligen i klassen för Personbilsteknik. Och även tredjeplatsen i samma klass gick till Uddevalla genom Philip Gunnarsson.

Montage med porträttbilder av segrare inuti stjärnor
Bild: Transportföretagen

Den 10-12 maj i Växjö tävlade hundratals ungdomar om vem som är bäst på sitt jobb när Yrkes-SM var tillbaka efter två år i träda på grund av pandemin.

Yrkes-SM arrangeras annars vartannat år. Syftet är att väcka intresse för och höja kvaliteten på gymnasieskolans yrkesutbildningar.

Fem yrken från motorbranschen
Totalt deltog ett 60-tal olika yrken vid Yrkes-SM 2022. Motorbranschen fanns representerade med fem yrken: personbilsteknik, bilskadeteknik, lastbilsteknik, maskinteknik och fordonslackering. De som tävlade har gått ut fordons- och transportprogrammet och jobbar på ett motorbranschföretag.

Porträttbilder på tre segrare
Skärmbild från Transportföretagens webbplats

I Personbilsteknik segrade alltså Daniel Åhman, som jobbar på Bröderna Brandt Personbilar AB i Uddevalla. Philip Gunnarsson som kom trea i samma klass arbetar för Bilia Uddevalla.

I grenen Bilskadeteknik segrade Tobias Lissborg från Trollhättan, anställd vid Toveks Bil AB i Trollhättan.

"Viktiga ambassadörer"
De tävlande är viktiga ambassadörer för hela motorbranschen, säger i ett pressmeddelande Johanna Linder som är projekt- och tävlingsledare för Transportföretagen, IF Metall och Målarna:

- Genom att visa sitt engagemang och genom att kunna berätta hur det är att arbeta inom motorbranschen inspirerar de ungdomar att söka sig till branschens utbildningar.
---2 september 2023:

12 mars 2024: