lördag 2 september 2023

Daniel kan bli Europas bästa personbilstekniker

Daniel Åhman från Uddevalla är Sveriges representant inom Personbilsteknik när Yrkes-EM (EuroSkills) avgörs i Gdansk 5-9 september.

Porträtt helbild
Daniel Åhman
Bild: WorldsSkills Sweden

Daniel Åhman bor i Uddevalla och jobbar till vardags på Bröderna Brandt Personbilar AB i Dingle. Förra året tog han hem Yrkes-SM i Personbilsteknik, och ser nu fram emot att representera Sverige under tävlingarna i Gdansk.

Bröt nacken
- Jag förtjänar verkligen det här. För sju år sedan bröt jag nacken och fick avsluta min elitkarriär inom motocross. Fast besluten om att forma min egen framtid har jag kämpat mig tillbaka till att vara där jag är idag, säger Daniel i ett pressmeddelande från Transportföretagen:

- Det blir så klart roligt att bara åka ned, men det är inget snack om saken: jag reser ner för att vinna och därmed visa att jag är bäst i Europa på det jag gör.

"En god ambassadör"
- Det ska bli spännande att följa Daniel under EuroSkills. Hans omfattande engagemang och kunskap inom yrket utmärker honom som en god ambassadör för att få fler unga att bli intresserade av motorbranschen, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Stor brist på personal
Det råder stor brist på personal inom motorbranschens yrken. Enligt Transportföretagens rekryteringsundersökning ”Tempen på motorbranschen 2023” behöver branschen anställa 6 900 personer under de kommande tre åren. Samtidigt har 80 procent av företagen svårt att rekrytera.

- Motorbranschen är en framtidsbransch där det finns stora jobbmöjligheter. Vi är glada över att kunna välkomna många ungdomar till branschen, säger Caj Luoma.

Sveriges representanter i Yrkes-EM inom motorbranschen: Daniel Åhman (personbilsteknik), Emil Didriksson (lastbilsteknik), Isac Knutsson (maskinteknik), Tobias Lissborg (bilskadeteknik). Tobias Lissborg kommer från Trollhättan och tog förra året hem Yrkes-SM i grenen Bilskadeteknik.
Bild: Transportföretagen

Det är den åttonde gången Yrkes-EM arrangeras och totalt beräknas 600 tävlande från hela Europa medverka.

Hela den svenska truppen till Yrkes-EM
Bild: WorldSkills Sweden
---

10 september: