onsdag 30 augusti 2023

Ny prischans för Uddevalla Gymnasium

Uppdaterad 31 augusti /
Uddevalla Gymnasium är en av sex skolor som kan bli "Årets Transportskola 2023". Skolan var nominerad till samma pris även 2021.

Tre personer med prischeck på podium
Förra årets vinnare.
Bild från TYA, foto: Liza Simonsson

Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) delar ut priset för att uppmärksamma skolor som utmärker sig när det kommer till utbildningskvalitet, nytänkande och innovation.

Utbildning på 96 gymnasier
Av de 96 gymnasier som bedriver transportutbildning i Sverige har TYA valt ut sex skolor som kan få titeln Årets Transportskola 2023. För att bli nominerad måste skolan ha en hög andel elever som tar examen och körkortsbehörighet för tung lastbil, och kunna visa på nytänkande i undervisningen.

- Vi får även in nomineringar från branschen, nöjda elever och föräldrar. Efter att vi granskat alla delar har vi hittat sex finalister som vi tycker förtjänar utmärkelsen, säger projektledare Lena Törnstrand på TYA i ett pressmeddelande.

Årets finalklara skolor är:
  • Liljaskolan, Vännäs
  • Rekarnegymnasiet, Eskilstuna
  • Kristinehedsgymnasiet, Halmstad
  • Tannbergsskolan, Lycksele
  • Uddevalla gymnasieskola
  • Älvdalens utbildningscentrum
- Alla de nominerade skolorna har en sak gemensamt: de lyckas med sitt uppdrag att utbilda säkra och anställningsbara lastbilsförare vilket är otroligt viktigt för branschen, säger Lena Törnstrand till UddevallaNyheter:

- De har alla en hög andel elever som tar examen och lastbilskort och de här skolorna har en förmåga att anpassa utbildningen till branschens förändrade behov.

Samarbete i Uddevalla
- Uddevalla gymnasieskola sticker ut för att de samarbetar på ett bra sätt med både politiker och näringsliv. Skolan har till exempel strukturerade programråd där både elever och representanter från lokala företag sitter med.

- Skolan jobbar särskilt med drogförebyggande insatser, och har riktigt engagerade lärare som ser eleverna som individer och försöker hjälpa varje elev att nå just sina examensmål, säger Lena Törnstrand.

Avslöjas 4 oktober
Vinnaren avslöjas under konferensen Transportkompetens i Stockholm den 4 oktober. Priset består förutom äran av en prissumma på 10 000 kronor och en friplats på yrkes-SM för en elev.

I final även 2021
Uddevalla Gymnasium var bland de sex finalisterna även 2021 men den gången togs priset hem av SG Södra Viken i Sunne.

- Bara att bli nominerad till Årets Transportskola är ett kvitto i sig på att man bedriver en riktig bra transportutbildning, och det ska även de som inte vinner ha med sig, säger Lena Törnstrand.
---


5 oktober: