söndag 10 mars 2024

Varners jättelager kan bli "Årets bygge"

Den norska modekoncernen Varners jätteutbyggnad av sitt lager och distributionscenter vid Trestad Center kan få utmärkelsen Årets bygge 2024. Entreprenören Peab bemannade till stora delar projektet med personal från Uddevalla och övriga Trestad, och arkitekt var Erik Solum på Vänersborgsbyrån Contecton.

Fasadbild på Varners fasttighet
Årets bygge 2024? Varner rymmer varumärken som Cubus, Dressmann, Bik Bok, Carlings, Volt, Levi’s och Junkyard.
Bild från Construction Summit, foto: Sven Hagelin

Utbyggnationen är ett av tre nominerade projekt i kategorin Industri, Logistik, Butik. Tävlingen arrangeras av branschmässan Construction Summit och tidningen Byggindustrin, som skriver såhär i sin nomineringsartikel om Varner:

"Den senaste utbyggnaden av norrmännens distributionslager omfattar 19 000 kvadratmeter och är till stora delar ett resultat av den ökade efterfrågan från onlinekunder. I dag passerar 65 miljoner klädesplagg årligen genom den totalt 72 000 kvadratmeter stora anläggningen som ligger mellan Vänersborg och Trollhättan. Det gör Varner Distributionscenter till ett av Sveriges största lager".

330 000 lådor i plocksystemet
Invändigt rymmer anläggningen ett robotiserat lager- och plocksystem med 330 000 lådor och med en kapacitet på två plock i sekunden. Till den nya delen av distributionscentret hör även personalytor såsom kontor, matsal och aula.

Personal från Trestad
En stor del av personalen i projektet utgjordes av boende i Trestad vilket bidrog till det gemensamma målet att gynna lokalsamhället samtidigt som transporter och resor till projektet minskade, skriver Byggindustrin.

- Den lokala närvaron kommer att bli en stor styrka i detta projekt, sa Peabs Magnus Wedholm bland annat när projektet presenterades 2021.

Skärmbild
UddevallaNyheter 15 juli 2021

Två år efter byggstart stod tillbyggnaden färdig vilket innebär att den slutfördes såväl inom den pressade tidsplanen som inom budget. 

- Allt har gått väldigt fort och vi har gemensamt kommit fram till bra lösningar. Vi har gjort det i samverkan och tjänat pengar på båda håll, säger Anders Berntsson, projektchef på Peab.

18 projekt i sex kategorier
Till Årets Bygge har 18 projekt som färdigställts under 2023 nominerats. Projekten är uppdelade i sex kategorier – bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industri/logistik/butik, samhällsfastigheter och renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare.19 mars: