onsdag 31 maj 2023

Skansen får smaka Musselbarens landskapsmeny

Musselbarens Janne Bark är en av sju kockar som på nationaldagen 6 juni bjuder in till stor provsmakning på Skansen. Då ska för första gången allmänheten få ta del av några av landets 26 nya landskapsmenyer, bland annat den bohuslänska som tagits fram av just Musselbaren.

Tallrik med upplagd rätt
Huvudrätten i Bohusläns nya landskapsmeny, där musselbullar är en viktig komponent.
Bild från Skansen, foto: Foto Katja Ragnstam

Under 2023 är Stockholm Gastronomisk huvudstad i Europa. Med anledning av det har Sveriges Landskapsmåltider tagit fram nyskapade menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika trerätters måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror.

Ett urval av rätter från åtta landskapsmåltider kommer att finnas på Skansen att provsmaka.

Fokus på hela måltiden
- Kockar fokuserar oftast på råvarorna som ska ligga på tallriken. Nu har fokus varit att ta fram en hel lokal måltid, från värdskap till porslin, glas och råvara, säger Hans-Erik Holmqvist, en av kockarna bakom Gästriklands och Hälsinglands landskapsmåltider:

-  Det har varit en spännande resa att få upptäcka hur mycket som finns i vår närhet. Skulle man resa genom Sverige och äta de olika landskapsmåltiderna så tror jag att man skulle ha en jättespännande resa. Jag hoppas att vi med de gastronomiska smakerna på Skansen kan visa upp spännvidden som finns i vårt land.

Exteriörbild på Musselbaren
Musselbaren/Klocktornet
Bild från Länsstyrelsen Västra Götaland, foto: Robert Dahlberg

Uppdraget till Musselbaren
Uppdraget att ta fram Bohusläns landskapsmåltid gick förra året till Musselbaren i Ljungskile. Ägaren Janne Bark kommer nu att låta Skansens gäster få ta del av huvudrätten: Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter.

Spekemakrill, äggost och matsup
Den kompletta måltiden från Bohuslän har tagits fram av Musselbarens köksmästare Fredrik Hjärthammar. Förrätten "En Bohuslänsk tapas" innehåller bland annat spekemakrill, och desserten äggost sköljs ner med matsupen Fräkne Gran från Musselbarens systerföretag Klocktornet Destilleri.
---