onsdag 7 september 2022

Musselbaren tar fram ny landskapsrätt

Sverige kommer att få nya landskapsrätter. I Västra Götalands län har Baldersnäs herrgård i Dals Långed, Musselbaren i Ljungskile och Bjertorps slott i Kvänum fått uppdragen att ta fram landskapsrätterna med lokala råvaror.

Bjertorp slott (t v), Baldersnäs herrgård (ovan t h) och Musselbaren (nederst t h).
Bild från Länsstyrelsen, foto: Madeleine Landley / Nadja Odenhage / Robert Dahlberg

Syftet med att ta fram de nya landskapsrätterna är att främja svensk måltidskultur och svensk landsbygdsutveckling. Restaurangerna som arbetar med de nya landskapsrätterna ingår i nätverket Smaka på Västsverige, skriver Länsstyrelsen och Turistrådet Västsverige i ett pressmeddelande.

Fokus på hela måltiden
- Den stora skillnaden från tidigare landskapsrätter är att det nu tas ett grepp om en hel måltid som baseras på traditionella råvaror men med nya angreppssätt för att passa in som en modern måltid. Tidigare har det tagits fram landskapsrätter där ett traditionellt recept har varit representativt för landskapet, säger Lena Björkqvist, samordnare för livsmedelsfrågor på Länsstyrelsen.

Spekemakrill och musselbullar
Nu har de första idéskisserna på menyer kommit in. För Dalsland kommer ingredienserna att bestå av bland annat gädda, rotselleri och torkad åbrodd som krydda. Bohuslän har med bland annat spekemakrill, musselbullar och äggost, medan Västergötland har med ingredienserna vänernlöjrom, rotabagge (kålrot) och korn.

Presenteras 20 oktober
Organisationerna bakom arbetet med Sveriges nya landskapsrätter är Gastronomiska Akademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Måltidsakademien samt Folkets Hus och Parker.

Presentationerna av Sveriges nya landskapsmåltider äger rum i Skånska Gruvan på Skansen i Stockholm den 20 oktober.

Dagens landskapsrätter
I alla landskap finns redan idag flera landskapsrätter som utsetts av olika aktörer vid olika tillfällen. I Bohuslän lyfts oftast äggost fram, men även makrillsoppa och halstrad makrill med nässelröra.20 oktober:

16 oktober 2023: