onsdag 18 januari 2023

Uddevallahems hyror höjs fyra procent

Uppdaterad 21 januari /
Uddevallahem ville höja sina hyror i år med 6,5 procent. När förhandlingarna nu är avslutade står det klart att höjningen blir 4 procent i genomsnitt.

Hyreshus på rad med himmel i bakgrunden
Bild från Hyresgästföreningen (ej från Uddevalla), fotograf: Alexandra de León

- Det är en hög höjning för hyresgästkollektivet som bor hos Uddevallahem. Vi förstår att bolaget har en förändrad situation med tanke på den ekonomiska utvecklingen, men vi har sett till att hela kostnadsökningen inte ska bäras av hyresgästerna, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jakob Agirman i ett pressmeddelande.

Inte samma höjning för alla
Förhandlingarna har berört 4 319 hushåll och har resulterat i en så kallad differentierad hyreshöjning på mellan 2,5 och 5 procent med ett genomsnitt på 4 procent. Avtalet är ettårigt och gäller retroaktivt från första januari.

215 kronor för en tvåa
För en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter innebär avtalet att hyran höjs med i snitt 215 kronor per månad, skriver Hyresgästföreningen.

Månadsavgiften för parkeringsplatser höjs med fem kronor och platser i garage/carport med tio kronor, skriver Uddevallahem på sin webbplats.

Lika stor höjning i Ljungskile
Även för Ljungskilehem är hyrorna färdigförhandlade, och också här blir den genomsnittliga hyreshöjningen fyra procent. Boende i lägenhet där värmen ingår i hyran får en höjning på 4,3 procent medan höjningen för lägenheter med kallhyra blir 2,99 procent.

För en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter där värmen ingår i hyran innebär uppgörelsen en höjning på cirka 225 kronor som kan jämföras med det ursprungliga kravet på 336 kronor, skriver Hyresgästföreningen.
---
Hyresgästföreningen: Uddevallahems hyreshöjning stannade på 4,00% i genomsnitt21 januari:

14 maj:

9 december: