onsdag 30 november 2022

Uddevallahem vill höja 6,5 procent

De kommunala bostadsstiftelserna Uddevallahem och Ljungskilehem vill höja nästa års hyror med 6,5 procent respektive 6,4 procent.

Husfasad med fönster
Bild från Hyresgästföreningen (ej i Uddevalla eller Ljungskile),
fotograf: Alexandra de León

Porträttbild
Jakob Agirman
FotoAlice Winroth / Hyresgästföreningen
Hyresgästföreningen menar att kraven är höga och ansvarig förhandlare Jakob Agirman pekar i ett pressmeddelande på att många hyresgäster känner ekonomisk stress inför framtiden.

- Vi kommer nu att granska kravet och förutsättningarna, säger han om de kommande förhandlingarna med Uddevallahem:

-  Många hyresgäster vi har pratat med känner oro inför eventuella hyreshöjningar. De är rädda att de ska behöva gå från hus och hem. Vi är medvetna om att det är ansträngda tider för båda parter men vi räknar med att bolaget gör absolut allt de kan för att slutnotan inte ska landa på hyresgästerna.

350 kronor mer i månaden
Förhandlingarna med Uddevallahem berör 4 319 hushåll. En höjning med 6,5 procent skulle för en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter innebära en höjning med 350 kronor i månaden eller 4 200 kronor per år, skriver Hyresgästföreningen.

Vd: Höjningen skälig
Uddevallahems vd Thomas Aebeloe säger till Bohusläningen att han inte tycker inte att höjningen är stor, sett till de ökade el-, vatten och räntekostnaderna samt elnätsavgiften:

- 6,5 procent kanske låter mycket men sett till den verklighet vi lever i just nu är det väldigt lite. Det är en skälig höjning.

"Kan inte ta jättesmäll"
När det gäller förhandlingarna med Ljungskilehem skriver Hyresgästföreningen att det bland annat kommer att handla om hur kostnader för till exempel underhåll och kommunala avgifter förändrats de senaste åren, samt samhällsekonomins utveckling.

- Det är ytterst viktigt för parterna att ta ett långsiktigt och hållbart ansvar för hyresmarknaden. Många hyresgäster är redan hårt pressade ekonomiskt och oroliga inför kommande höjningar. Hyresgästerna kan inte ta en jättesmäll så fort det blir sämre tider, säger Jakob Agirman.

För en genomsnittlig tvåa i Ljungskile på 60 kvadratmeter skulle kravet på 6,4 procent innebära en höjning med ungefär 336 kronor i månaden eller 4 032 kronor per år.

I Ljungskile berörs 180 lägenheter, skriver Bohusläningen.
---