söndag 14 maj 2023

Hyran upp 4,1 procent hos privata värdar

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna  har avslutat de årliga hyresförhandlingarna i Uddevalla. Uppgörelsen innebär att varmhyran ökar med 4,1 procent från och med 1 april 2023, skriver Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.
Husfasad med fönster
Bild (ej från Uddevalla): Fastighetsägarna

Cirka 1000 lägenheter i Uddevalla omfattas av uppgörelsen mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.

För lägenheter med kallhyra blir ökningen 3,7 procent.

"Undergräver hyresrättens ställning"
Höjningarna räcker egentligen inte, hävdar Fastighetsägarna och hänvisar till att förvaltningskostnaderna ökat med 15 procent under 2022.

- Vi kan konstatera att förhandlingen är avslutad men det finns ingen anledning att skönmåla resultatet, säger Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR:

-  Givet ökningen i förvaltningskostnader är detta ett avtal som på sikt undergräver hyresrättens ställning i Uddevalla. Kraftigt försämrade förutsättningar att förvalta hyresrätter ger på sikt färre och sämre förvaltade hyresrätter.

Samma nivå inom Uddevallahem
Även boende i allmännyttiga bostadsbolaget Uddevallahem har fått en hyreshöjning på samma nivå: 4 procent i genomsnitt. Den förhandlingen blev dock klar redan i januari och kommenterades såhär av Hyresgästföreningens förhandlare Jakob Agirman:

- Det är en hög höjning för hyresgästkollektivet som bor hos Uddevallahem. Vi förstår att bolaget har en förändrad situation med tanke på den ekonomiska utvecklingen, men vi har sett till att hela kostnadsökningen inte ska bäras av hyresgästerna.

Klart även i Tvåstad
Även i Vänersborg och Trollhättan är förhandlingarna mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen klara. I Vänersborg höjs varmhyran med 4,5 procent och i Trollhättan med 4,45 procent.
---23 december: