lördag 23 december 2023

Fastighetsägarna vill höja 11-12 procent

Uppdaterad 24 december /
Nu inleds förhandlingarna om 2024 års hyror för boende i fastigheter anslutna till Fastighetsägarna i Bohuslän, Dalsland och Fyrstad. Organisationen kräver 11-12 procents höjning.
Husfasad med fönster
Bild (ej från Uddevalla): Fastighetsägarna

- Hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna, säger Fastighetsägarna GFR:s vd Rikard Ljunggren i ett pressmeddelande:

- Både branschen och hushållen är hårt pressade men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder som bidrar till trivsel och nöjdhet.

Förhandlingen omfattar 5 218 lägenheter i 14 kommuner.

Förhandlingar är aktuella även för Orust, Tjörn, Stenungsund, Kungälv och Ale, och här går Fastighetsägarna in med ett krav på tolv procents höjning.

"Orimligt"
Hyresgästföreningen beskriver de begärda höjningarna som orimliga:

"När vi nu sätter oss ner och börjar hyresförhandla kommer vi göra allt vi kan för att det inte ska bli några 12 % hyreshöjningar för Sveriges hyresgäster. Det är inte hyresgästerna som ska behöva betala hela hyresnotan. Och att chockhöja hyror är inte lösningen. Vad som däremot är lösningen är att hålla hyrorna på en balanserad och bra nivå, det tjänar både hyresvärdarna och hyresgästerna på", skriver organisationen på sin webbplats.

4,1 procent i Uddevalla förra året
Förra årets förhandlingar mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen omfattade för Uddevallas del cirka 1 000 lägenheter och resulterade i en höjning med 4,1 procent, något som Fastighetsägarna då tydligt uttryckte att man tyckte var otillräckligt.

Fem procents höjning klar hos Uddevallahem
För boende i allmännyttiga Uddevallahems bostäder är nästa års hyreshöjning redan klar. Förhandlingarna med Hyresgästföreningen resulterade där i en höjning med i genomsnitt fem procent.
---

14 april 2024: