torsdag 11 april 2024

Efter medling - klart med hyran i privata fastigheter

Efter långa förhandlingar som krävde medling är Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen nu överens om 2024 års hyreshöjningar. I Uddevalla handlar det om 993 hushåll hos 38 privata hyresvärdar.

Husfasad med fönster
Bild från Hyresgästföreningen (ej från Uddevalla)), foto: Alexandra de León

Överenskommelsen gäller från 1 april och innebär att lägenheter med kallhyra höjs med 4,9 procent och  hyrorna där värmen ingår höjs med 5,35 procent. I nyare lägenheter med så kallad presumtionshyra blir höjningen 3,26 procent.

"Har verkligen kämpat"
Poträttbild
Roshan Yigit
Bild: Hyresgästföreningen
Inför förhandlingarna krävde Fastighetsägarna att hyrorna skulle höjas med 11,5 procent, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

- 2024 är ett tufft år för hyresgästerna och vi har verkligen kämpat för att pressa kravet rejält. Någon chockhöjning på 11,5 procent skulle det aldrig kunna bli tal om, säger Roshan Yigit, Hyresgästföreningens förhandlingsledare i Uddevalla.

"Något som alla förlorar på"
Fastighetsägarna däremot anser att höjningens storlek inte kompenserar för de kraftiga kostnadsökningar fastighetsbranschen har.

Porträttbild
Petra Ohldin Lampinen
Bild: Fastighetsägarna

- Utan kompensation kommer inte förutsättningar för att kunna förvalta och underhålla hyresrätter finnas på sikt, något som alla förlorar på, inte minst landets hyresgäster, säger Petra Ohldin Lampinen, näringspolitisk ansvarig i Uddevalla för Fastighetsägarna.

Klart även i andra kommuner
Medlingsinsatserna har gällt hyrorna även i Lysekil, Trollhättan, Lilla Edet och Åmål. Även i dessa kommuner har en överenskommelse nåtts på liknande nivåer.

Fem procent i allmännyttan
Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och allmännyttiga bostadsstiftelserna Uddevallahem och Ljungskilehem blev klara redan i december, och resulterade i en höjning från årsskiftet med i genomsnitt fem procent.
---UddevallaNyheter: Fastighetsägarna vill höja 11-12 procent