söndag 16 oktober 2022

Enviros kimrök i unikt bildäck från Michelin

Uppdaterad 17 oktober /
Michelin har som första däcktillverkare i världen presenterat däck med hög andel miljömässigt hållbara material som är godkända för användning på vanliga vägfordon. Det rör sig om ett bussdäck och ett personbilsdäck där bildäcket bland annat innehåller återvunnen kimrök från Uddevalla-aktuella Enviro.

Det aktuella bildäcket på en bil i närbild
Bild: Enviro:

Däcken innehåller 58 respektive 45 procent miljömässigt hållbara material. Båda de presenterade däcken är godkända för användning på vanliga vägfordon och har precis samma prestanda som traditionella däck, skriver Enviro i ett pressmeddelande.

Enligt Michelin banar de nu presenterade nya däcken väg för den framtida teknologi som kommer att användas för tillverkning av Michelins standarddäck på 2-3 års sikt. Michelin har satt som mål att använda 100 procent hållbara material i samtliga sina däck till år 2050, skriver Enviro.

Närbild på det aktuella bildäcket i närbild
Bild: Enviro
Grundkomponent i däck
Enviro har utvecklat en patenterad metod för återvinning av uttjänta fordonsdäck som gör det möjligt att återvinna bland annat kimrök, ett kolmaterial som är en grundkomponent i däck och många andra typer av gummi- och plastprodukter. Det traditionella sättet att framställa kimrök är genom utvinning från olja.

Storägare i Enviro
Michelin är sedan 2020 Enviros enskilt största ägare och har tidigare tagit fram både ett tävlingsdäck för elektriska motorcyklar och ett för bilar som består av en hög andel återvunna och hållbara material, däribland Enviros kimrök.

Vill bygga på Lillesjö
Enviro har sitt huvudkontor i Göteborg och en anläggning för återvinning av uttjänta däck i dalsländska Åsensbruk. Nyligen lämnade bolaget in bygglovsansökan för en återvinningsanläggning på Lillesjö i Uddevalla.

Däckklipp
Bild: Enviro

---