söndag 7 april 2024

Drömmar om självständighet i Maria Gustavsdotters nya bok

"Ett eget namn" är titeln på Uddevallaförfattaren Maria Gustavsdotters nya historiska roman. Det är en fristående uppföljare till 2022 års "En egen lön", och precis som i den vävs två kvinnors liv från olika tidsperioder samman.

Författarbild och bokomslag
Maria Gustavsdotter
Bilder: Historiska Media

Tekla ser år 1918 sin dröm om en egen syateljé krossas av graviditet och sociala förväntningar. I nutid kämpar Rebecka för att rädda sin butik under coronapandemin, och tvingas omvärdera sina ambitioner. Båda kvinnorna förenas av en stark längtan efter ekonomiskt oberoende och kreativ frihet, skriver Bonnier-förlaget Historiska Media i ett pressmeddelande om den nya boken.

Skildrar kvinnors situation och gemenskap
Maria Gustavsdotter är bosatt i Uddevalla och arbetar sedan 2001 som författare på heltid. Med flera böcker bakom sig har hon etablerat sig som en av landets mest populära författare av historiska romaner.

Ett genomgående tema i hennes böcker är kvinnornas situation i en manlig värld och hur den kvinnliga gemenskapen ger dem kraft och möjligheter. Hennes serie Prästdöttrarna i sex delar (2014–2021) har blivit storsäljare, och hon har bland annat även skrivit de fristående romanerna Den gyllene hårnålen (2012) och En sekund är jag evig (2018).
---