lördag 10 april 2021

Gustavsdotter avslutar rosad romanserie

Uppdaterad 17 april /
20 april 2020 släppte Uddevallaförfattaren Maria Gustavsdotter "Agnetas bok", den femte i romanserien "Prästdöttrarna. Nästan på dagen ett år senare  kommer den sjätte och avslutande delen ut: "Boken om Jonas".

Maria Gustavsdotter i kyrkomiljö inomhus, collage med bokomslag
Bilder: Historiska Media/Hans Jonsson

- Det skulle ha blivit en trilogi om de tre systrarna Morlandeus - Ulrika, Katarina och Ebba - men karaktärerna ville inte riktigt släppa taget om Maria Gustavsdotter. Hon kände sig tvungen att även berätta om Ylvas, Agnetas och Jonas öden och det växte till en hel serie på sex böcker som utspelar sig under 20 år, säger Historiska Medias förläggare Lena Amurén i ett pressmeddelande.

Historiska berättelser med kvinnor i fokus har blivit Maria Gustavsdotters signum. Förutom Prästdöttrarna har hon bland annat skrivit "Karin Månsdotter - hans majestäts nådiga frilla". Med den boken som grund medverkade hon i höstas i TV4:s dokumentära serie Drottningarna.

Frukten av en våldtäkt
I Boken om Jonas är det dock ett barn som är huvudperson:

"En försommardag 1664 stiger en kvinna med fyra barn in i Katarinas tygbod i Uddevalla. Katarina inser snart att det är hennes syster Ulrika som står framför henne. Systrarna har inte setts på tjugo år, och mycket har hänt på prästgården i Morlanda sedan Ulrika flydde hals över huvud med sin älskare.

Båda föräldrarna är döda, likaså den älskade systern Ebba. Vad ingen vet, förutom Katarina, är att Ebbas efterlämnade son Jonas är frukten av en våldtäkt som den nye, ondskefulle prästen Jostein har gjort sig skyldig till. När det går upp för Jostein vem Jonas egentligen är, skyr han inga medel för att få vårdnaden om sin hett efterlängtade son" skriver förlaget Historiska Media i sin presentation av boken.

Ny bok redan påbörjad
Boken om Jonas släpps 19 april och redan nu har Maria Gustavsdotter börjat skriva på en ny bok, "En egen lön", berättar hon för Bohusläningen. Boken kommer att utspela sig under nutidens pandemi men även handla om tiden 1913-1921 och kampen för kvinnlig rösträtt, skriver tidningen.

7 april 2024:
UddevallaNyheter: Drömmar om självständighet i Maria Gustavsdotters nya bok