onsdag 14 oktober 2020

Uddevallaförfattare i TV4:s storsatsning på drottninghistoria

Maria Gustavsdotter med infällt bokomslag
Bilder: Historiska Media /

Torsdag 15 oktober är det premiär för TV4:s nya seriesatsning Drottningarna - en serie om åtta svenska drottningars liv och öden, programledd av skådespelaren Sofia Helin. I första avsnittet medverkar Uddevallaförfattaren Maria Gustavsdotter, känd för sina historiska romaner.

Maria Gustavsdotter är författaren bakom bland annat serien om Prästdöttrarna som utspelar sig under 1600-talet i gränstrakternas Bohuslän. I april i år släppte hon den femte boken i serien, Agnetas bok.

Maria Gustavsdotter har även skrivit boken Karin Månsdotter - hans majestäts nådiga frilla, och medverkar i första avsnittet av Drottningarna som sakkunnig kring askungesagan om krogpigan som blev svensk drottning.

Följer drottningarna från barndomen till sista andetaget
Varje avsnitt av Drottningarna vigs åt en av våra drottningar och hennes fascinerande livshistoria, från barndomen till sista andetaget - alltid ett steg bakom sin kung, men med stor makt att påverka både politiskt och kulturellt. Serien baseras på verkliga händelser ur den svenska historien från 1500-talet fram till 1930-talet som aldrig berättas i ett sådant här format tidigare, skriver TV4 i sin presentation av programmet.

"En av våra största satsningar under hösten"
- Drottningarna är en av våra största programsatsningar under hösten och det känns rätt och fint att få lyfta en del av svensk historia som tidigare ofta hamnat i skuggan av våra kungar, säger Åsa Sjöberg, innehållschef på TV4 och C More.
---
TV4: Drottningarna

Historiska Media: Tre Historiska Media-författare medverkar i TV4:s storslagna seriesatsning Drottningarna

UddevallaNyheter: Gustavsdotter släpper femte delen i romanserie från Orust