onsdag 14 oktober 2020

Attention och Marcus Göthberg fick folkhälsopriset

Bild från pristagarnas tacktal. I talarstolen Marcus Göthberg.
Skärmbild från Uddevalla kommuns webbsändning av fullmäktigemötet /
Klicka här för att se prisutdelningen  (19:45 min in i klippet)
.
Uddevalla kommuns folkhälsopris 2020 går till två pristagare: föreningen Attention och Marcus Göthberg med sitt projekt Sommarlyckan. Priset delades ut vid kommunfullmäktiges sammanträde på onsdagskvällen.

- Min dröm för åtta år sedan var att förändra och skapa minnen, och här står vi idag, sa Marcus Göthberg i sitt tacktal.

Tidigare ordföranden i kommunens hälsopolitiska råd Ann-Charlott Gustafsson prisade från talarstolen Marcus Göthberg även för hans många andra insatser för att hjälpa utsatta människor i nöd.

Pris för att ha främjat hälsa
Folkhälsopriset delas ut årligen till en eller flera personer, förening, organisation, företag eller förvaltning som på ett utmärkande sätt arbetat för att främja hälsa eller förebygga ohälsa för invånare i Uddevalla kommun. Priset består av 10 000 kronor, som årets båda pristagare får dela på, samt diplom och blommor. Det är hälsopolitiska rådet som utser pristagare och i år fanns tio nominerade att välja bland när valet gjordes vid rådets sammanträde i maj.

- I år var det väldigt svårt att välja så det blev två pristagare. Vi tyckte de hade lika goda förutsättningar att få priset, säger hälsopolitiska rådets ordförande Camilla Johansson på kommunens webbplats.

Folkhälsopriset 2020 Föreningen Attention Uddevalla, motivering:
”Föreningen har genom sina träffar, nätverk och medlemsaktiviteter för barn, unga, familjer, anhöriga, vuxna med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) medverkat till minskad psykisk och fysisk ohälsa samt psykosocialt utanförskap. Föreningens föreläsningar har ökat kunskapen och förståelsen för hur det är att leva med NPF och även visat på vilka möjligheter som finns till ett så bra liv som möjligt. Föreningen har bidragit till ökad kunskap hos medlemmarna, men också ökad kunskap hos olika yrkeskategorier och allmänheten.”
Folkhälsopriset 2020 Marcus Göthberg, Sommarlyckan, motivering:
”Sommarlyckan är ett ideellt projekt som vänder sig till barnfamiljer där kanske en pressad ekonomi sätter stopp för sommarens utflykter. Sommarlyckan vill att alla barn ska få fira sommar på riktigt och erbjuder fina sommarupplevelser utan kostnad för barnfamiljer som kanske själva inte har den möjligheten.”
Middag hos landshövdingen
Det är inte första gången som Marcus Göthberg prisas för sitt engagemang. Förra året fick han ta emot Svarta Örns-ordens etikpris, och på Facebook har han berättat att han senare i oktober är inbjuden till den middag som landshövdingen varje år håller för att hylla eldsjälar och vardagshjältar i länet.25 oktober: