tisdag 26 mars 2024

Rössö-tränaren lanserar global fotbollsplattform

Den digitala plattformen WorldFootballPlayer ska hjälpa spelare och klubbar under elitnivå att matcha globalt utan agenter eller andra mellanhänder. Grundare och vd är Ljungskilebon och IK Rössös huvudtränare Jonas Björk.

Bild i omklädningsrum, Jonas Björk med fotboll i famnen

I teamet kring WorldFootballPlayer ingår förutom grundaren och vd:n Jonas Björk (t v) även försäljnings- och affärsutvecklingschef Emil Zeghachov Larsson (t h), samt Filip Lönnqvist, bägge engagerade inom bland annat Ljungskile SK.
Bild: Innovatum Science Park + skärmbild från WorldFootballPlayers webbplats

- WorldFootballPlayer är det verktyg som jag själv saknat både som spelare och tränare, säger Jonas Björk i ett pressmeddelande från Innovatum Science Park i Trollhättan, som vid årsskiftet antog Ljungskileföretaget till sin inkubator/startup-verksamhet.

Ljungskile SK och IK Rössö tillhör plattformens ambassadörsklubbar, och senaste spelare att presenteras som ambassadör är förre Ljungskile-profilen Ken Aamatsu.

Idé föddes i bilen
Det var i bilen på väg hem efter en fotbollsträning för fem år sedan som idén till plattformen föddes. Jonas hade då utan framgång ägnat åtskilliga månader åt att hitta en spelare till laget han tränade.

- Är man inte fotbollsproffs och har kontakter är det otroligt svårt att hitta rätt utan agenter. Jag vill bidra till att fotbollsspelare slipper betala dyra mellanhänder och har större möjlighet att komma i kontakt med rätt person, på rätt klubb. Målet är att öppna upp fotbollsvärlden och göra den lite enklare och bättre, säger Jonas.

Jonas Björk och Emil Zeghachov Larsson på fotbollsarena
Jonas Björk och Emil Zeghachov Larsson är båda från Ljungskile. Jonas har själv spelat fotboll på elitnivå och är sedan 15 år tillbaka tränare, sedan säsongen 2023 i IK Rössö.
Bild: Innovatum Science Park

Tid läggs i onödan
Globalt finns 265 miljoner registrerade fotbollsspelare. Endast 130 000 av dem räknas som professionella. Rekryteringsutmaningarna på semiprofessionell nivå gäller inte bara spelarna, utan drabbar även klubbarna.

- Både jag och många tränare med mig får löpande förfrågningar via sociala medier från spelare från hela världen. Tyvärr är det ofta som klubbens behov och spelarens profil inte matchar och mycket tid läggs då ner i onödan från både parter, säger Jonas Björk.

Höger- eller vänsterfotad?
För att möta behoven är plattformen uppbyggd utifrån de färdigheter som vanligtvis efterfrågas, exempelvis bolltekniska kunskaper, position på plan och om man som spelare är höger- eller vänsterfotad. En klubb som är på jakt efter en högerfotad högerback ska enkelt kunna söka i plattformen utifrån just de kriterierna.

För en spelare kostar det 49 euro per halvår att finnas med på plattformen och för en klubb 499 euro per helår, skriver företaget på sin webbplats.

Hjälp från IT-företag i Uddevalla
Arbetet med att skapa plattformen har pågått under 2023 med hjälp av Uddevallaföretaget Majako, som jobbar med webbutveckling och e-handelsutveckling.4 juli: