lördag 16 mars 2024

Rebellmammorna demonstrerade i centrum

32 personer deltog när Rebellmammorna norra Bohuslän/Uddevalla höll sin första manifestation 9 mars i Uddevalla centrum.

Demonstranter sittandes i ring i centrum
Bilder: Rebellmammorna norra Bohuslän

- Alla verkade mycket nöjda efteråt och jag fick applåder när jag sa att "nu fortsätter vi",  berättar initiativtagaren Gunilla Strinning för UddevallaNyheter:

- Det finns uppenbarligen ett uppdämt behov av att få visa sin klimatoro och försöka påverka politiker och makthavare, eftersom denna rörelse växer så snabbt. Vi är dessutom bara en av många folkrörelser som kämpar för klimatet och en bättre framtid för alla barn.

Bohuslängruppen av den globala klimatrörelsen startade i mitten av januari, och har gått till att idag omfatta cirka 60 personer.

Demonstranter i tåg längs Kungsgatan

Halsdukar ska omsluta riksdagshuset
En annan aktuell manifestation som Rebellmammorna i hela Sverige är engagerade i är "Vi stickar gränsen för klimatet", där 1,5 meter hemmastickade röda halsdukar ska sammanfogas och symbolisera en röd stopplinje för förbrukningen av jordens resurser.

Jättehalsduken är tänkt att viras runt hela riksdagshuset på svenska "Overshoot day" 21 april, dagen då Sverige beräknas ha förbrukat sin del av jordens resurser för detta år.

Många redan färdiga och sammanfogade halsdukar användes även vid manifestationen i Uddevalla.

Demonstanter med röd jättehalsduk i ring
--


22 mars: