söndag 3 mars 2024

Lyxbåten från Uddevalla kan få nytt branschpris

I januari utsågs Uddevallabyggda Arcona 50 till Årets europeiska lyxyacht på båtmässan i Düsseldorf. Nu lyfter Sveriges största båtmässa fram Arconas nya flaggskepp som dragplåster, och nominerar även båten till ett helt nytt pris.

Arcona 50 till havs
Arcona 50
Bild: Stockholmsmässan

Arcona 50 byggs hos Sail Yard på Kärranäs i Uddevalla, ett företag som liksom Stockholmsbaserade Arcona ägs av Orust Quality Yachts AB. Även Najad-båtarna och marinan/varvet Orust Yacht Service AB i Henån ingår i samma företagsfamilj.

Sveriges största båtmässa
Efter succén för Arcona 50 i Düsseldorf har båten fått stor uppmärksamhet i branschen och många positiva omdömen i media. När den nu ska visas upp för den svenska publiken blir det på Sveriges största båtmässa "Allt för sjön".

"Givetvis väldigt stolta"
Att Arcona 50 är tillverkad i Sverige är något som sticker ut då många båtar på den svenska marknaden importeras, skriver Stockholmsmässan i ett pressmeddelande.

- Arcona 50 är en performancecruiser som representerar det absolut bästa och exklusiva inom båtvärlden, och som dessutom tillverkas i båtbranschens mecka på västkusten. Det är vi givetvis väldigt stolta över, säger Orust Quality Yachts vd Fredrik Malmqvist:

- Arcona Yachts är välseglande båtar av yttersta kvalitet som också är snabbast på fjärden. Det är en fantastisk möjlighet att visa upp vårt flaggskepp för hemmapubliken i Stockholm på mässan.


Även tidningen Båtliv lyfter fram Arcona 50:

"En av de viktigaste nyheterna är att Arcona 50 kommer till Allt för sjön. Båten valdes nyligen till ´European Yacht of the Year´ i klassen Luxury Cruiser, vilket är en stor framgång för svensk båtindustri".

Kan bli Årets båtnyhet
Inför öppnandet lanserar mässan nu en nyinstiftad utmärkelse, Allt för sjön Awards, där Arcona 50 är en av tre nominerade båtar i kategorin Årets båtnyhet:

"Anmärkningsvärd seglingsupplevelse, stabil samt extremt lätt att hantera och segla. Arcona 50 utmärker sig inte bara i Sverige med omnejd, utan världen över trots extremt hög konkurrens i det specifika marknadssegmentet. En lyxig cruiser med smarta lösningar både på och under däck som manövreras med fingertoppskänsla.", skriver nomineringsjuryn.

Allt för sjön pågår under två långhelger, den 7–10 mars samt den 14–17 mars.

10 mars: