lördag 2 mars 2024

Efter drama på Byfjorden - de kan bli Årets sjöräddare

På premiärturen välte vattenskotern med tre personer som alla hamnade i Byfjordens kalla vårvatten. För räddningsinsatsen som följde kan tre sjöräddare från Uddevalla nu få utmärkelsen "Årets Sjöräddare".

Gruppbild med de tre nominerade sjöräddarna vid kaj.
Stefan Rydin, Ragnar Davidsson och Maria Martinsson från räddningsstationen i Uddevalla är nominerade till Årets sjöräddare.
Bild: Sjöräddningssällskapet

MS Thordénstiftelsen på Byfjordens vatten
Med Uddevallastationens räddningsbåt Rescue Thordénstiftelsen undsattes de olycksdrabbade.
Bild: Sjöräddningssällskapet

Sjöräddningssällskapet berättar i ett pressmeddelande om räddningsaktionen 10 maj förra året i Uddevalla:

"Den frivillige sjöräddaren Stefan Rydin och hans kollegor håller på att färdigställa båten vid Uddevallas räddningsstation efter en övning när de noterar en vattenskoter på väg ut mot Byfjorden.

- Jag kollar alltid så att folk på väg ut har flytväst på sig, och det har dessa. Men jag reagerar ändå på att de är tre vuxna på skotern. Det är lite riskabelt, säger Stefan Rydin.

Så när ett drunkningslarm kommer in strax därefter är de frivilliga sjöräddarna inte bara startklara, de anar vad det gäller. Och mycket riktigt: efter bara några minuters färd med Rescue Thordénstiftelsen träffar de på två kvinnor och en man som kämpar i det mycket kalla vattnet.

- Skotern har slagit runt. Flytvästarna håller dem uppe tack och lov, för det visar sig att ingen av dem kan simma. Vi får snabbt över dem i båten. Då har de legat i vattnet i max tio minuter. Även om det kan verka vara kort tid så är de ordentligt nedkylda och chockade, säger Stefan Rydin.

Räddningstjänstens båt ansluter och bogserar skotern i land medan de frivilliga sjöräddarna tar haveristerna till Svenskholmen där ambulans väntar. Alla tre har klarat sig oskadda och kan följa med till räddningsstationen där de får hjälp att lasta vattenskotern på sin trailer."

Lätt att välta
Att välta med vattenskoter är relativt enkelt om man är fler och kör sakta, säger Stefan Rydin.

- Jag har själv gjort det, och jag tror att det var vad som hände den här kvällen också. Skönt att allt gick bra denna gång.

Stefan Rydin var för övrigt nominerad till samma utmärkelse även 2021, då efter en räddningsinsats vid Mollön där tre personer räddades ur grov sjö.

Montage med båtar från de nominerade sjöräddningsstationerna.
Bild: Sjöräddningssällskapet

Fyra insatser nominerade
Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets sjöräddare, en utmärkelse för en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Av förra årets 1 191 räddningstjänstuppdrag har fyra insatser nominerats som särskilt föredömliga. Förutom Uddevalla är även sjöräddare från stationerna Rörö, Kristinehamn och Värmdö nominerade.
---13 mars: