tisdag 9 februari 2021

Efter dramat vid Mollön - kan bli Årets Sjöräddare

Fyra frivilliga från Sjöräddningssällskapet Uddevalla kan bli Årets Sjöräddare. Detta efter insatsen i juli när de räddade tre personer upp ur grov sjö vid Mollön.

RS Uddevallas båt med besättning till sjöss med Mollön infällt i bilden
RS Uddevalla under uppdrag. Infällda bilden platsen för räddningsinsatsen vid Mollön
Bilder: Sjöräddningssällskapet

- Det är den allvarligaste insatsen jag varit med på. Det handlade om liv och död, berättar Paul Johansson, en av de fyra sjöräddarna, i ett pressmeddelande.

Det var den 5 juli som han och kollegorna Ludvig Johansson, Mats Gillberg och Stefan Rydin åkte ut för helt vanligt medlemsuppdrag, ett motorstopp en bit utanför Uddevalla. På vägen dit fick de ett larm om att flera personer befann sig i vattnet vid Mollön utan att kunna ta sig upp.

Efter en dramatisk insats då två av de nödställda bland annat hamnade under vattnet lyckades sjöräddarna få upp alla tre i sin båt, se över såren och värma männen med filtar. En bit bort väntade ambulans som tog dem till sjukhus.

- Det var ett tufft uppdrag. Om vi inte varit fyra hade vi aldrig klarat det. Och eftersom vi hamnade i situationen så snabbt hann vi inte snacka ihop oss eller få fram all utrustning. Men å andra sidan var det tur att vi var så nära för annars hade händelsen fått en annan utgång, säger Paul Johansson.
Klippan vid Mollön där dramat utspelade sig.
Klippan på Mollön där räddningsdramat utspelade sig.
Bild: Sjöräddningssällskapet

 
RS Käringön och Smögen räddade hummerfiskare
Totalt genomförde Sjöräddningssällskapet i Sverige 1408 räddningsaktioner förra året. Insatsen vid Mollön är en av fem som nu nominerats som särskilt föredömliga.

En annan av insatserna står Jimmy Svanberg från RS Käringön och Malin Johansson från RS Smögen för. De bägge räddade två hummerfiskare ur vattnet väster om Smögen en kall novemberdag när deras båt slagit runt.

Hedersutmärkelse till sjöräddare i Åmål
Sjöräddningssällskapet delar också ut hedersutmärkelser för rådiga och livräddande insatser. Bland annat belönas Conny Odhner och Anders Eriksson, frivilliga sjöräddare på räddningsstationen i Åmål, som den 26 september tvingades överge sin räddningsbåt under ett uppdrag där de riskerade sina liv.

Vinnarna av Årets Sjöräddare koras i mars.
---
8 april:

2 mars 2024: