måndag 8 februari 2021

Nytt verk av Syrisk häst-konstnären på väg till Uddevalla

Uppdaterad 20 februari /
Ytterligare ett verk av mannen bakom "Syrisk häst" i Skeppsviken har köpts in av Uddevalla kommun. Just nu står det i konstnärens verkstad i Surte, där annars en fem meter hög älg är det som drar till sig omgivningens blickar.

Det nya verket av Mohannad Solaiman föreställer två barn av sten och stål som står med ryggarna mot varandra. Kommunen köpte det redan i samband med en utställning som konstnären hade på Galleri Vitt brus i Stadsbiblioteket 2019, berättar Bohusläningen. 

Kommunantikvarie Carl Casimir säger till tidningen att det inte är klart var verket kommer att placeras, men att det planeras att stå inomhus.

"Som ett slag i ansiktet"
Den fem meter höga älgen som Mohannad Solaiman skapat av 6-millimeters rostfri rundstång står väl synlig från E45:an och pendeltågstationen i Surte, skriver Dagens Nyheter.

- Du vet i den här tiden när allt är stressigt och ingen har tid att stanna upp inför konst så vill man ge dem så mycket som möjligt på en gång. Som ett slag i ansiktet. Något ingen kan missa, säger Mohannad Solaiman till tidningen.

Glatt göteborgarna med snöskupturer
Under perioden av kyla och snö under den gångna vintern har konstnären även glatt göteborgarna med flera spontana skulpturer av snö och is på stan. Först en älg, därefter en isbjörn och därefter en stor krokodil på Drottningtorget.

- Varje år kommer det några kalla dagar med snö i Göteborg. Folk känner kanske att det är kallt, att det inte finns något roligt i stan. Jag vill göra något som gör de här dagarna roligare när folk går ute, säger han till GP / Bohusläningen.
---