måndag 4 mars 2024

Karlstad och Yrkes-SM nästa för Albin

Uppdaterad 18 april /
Vid Yrkes-SM i Karlstad 23-25 april avgörs bland annat vem som ska få bära titeln "Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024". En av de tre finalisterna är 19-årige Albin Eriksson från Uddevalla och Östrabo Yrkesgymnasium.

Albin Eriksson
Bild från Plåt & Ventbyrån, foto: David Lagerlöf

- Jag gillar att bygga saker, arbetet är som lego i grund och botten. Det är roligt att arbetet hela tiden kräver nya lösningar, man arbetar inte utefter en färdig skiss, säger Albin Eriksson i en intervju på branschorganisationen Plåt & Ventbyråns webbplats.

Hålls för andra gången
Byrån instiftade SM för unga ventilationsmontörer år 2022 och den återkommer vartannat år.

Syftet är att uppmuntra unga i branschen och visa att ventilationsmontör är ett framtidsyrke att räkna med. Samtidigt får den relativt nya gymnasieinriktningen Ventilation, som finns på VVS- och Fastighetsprogrammet, en chans att glänsa i strålkastarljuset, skriver Plåt & Ventbyrån i ett pressmeddelande.

Porträttbilder
I tävlingen ställs Albin Karlsson (t v) mot Hobbe Eriksson, 18 år, Jämtlands Gymnasium i Östersund, och Rohullah Rajabi, 20 år, Nobelgymnasiet i Karlstad.
Bild: Plåt & Ventbyrån

"Visat extra god yrkesskicklighet"
- Kriterierna för att kvala in till tävlingen har varit på en hög nivå med mycket fokus mot montering för att passa framtidens ventilationsarbeten, säger Magnus Karlqvist, tävlingsledare för SM samt yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola:

- Alla sökande har fått göra samma uttagningsprov och där har Rohullah, Albin och Hobbe verkligen briljerat och visat en extra god yrkesskicklighet. Det ska bli riktigt spännande att se hur det går för dem i SM, då tävlingsuppgiften blir ännu mer komplex.

Flera deltagare från Uddevalla
Ytterligare tre deltagare från Uddevalla gymnasieskola finns med i startfältet när Yrkes-SM avgörs, berättar Uddevalla kommun: Linn Gustafsson från transportprogrammet, Filip Eliasson från el- och energiprogrammet och Robin Johansson, CAD-konstruktör.

Dessutom deltar en tidigare elev från skolan, Philip Gunnarsson, som numera arbetar och redan har gått vidare till Yrkes-VM i Lyon.
---