torsdag 25 april 2024

Guld och tre brons till Östrabo

Uppdaterad 29 april /
Det blev storslam för Uddevalla gymnasieskola/Östrabo när Yrkes-SM i Karlstad avslutades på torsdagen: guldmedalj för CAD-konstruktören Robin Johansson från Uddevalla och bronsmedalj för de övriga tre deltagarna från skolan:

Vinnare med medalj runt halsen
Robin Johansson, guldmedaljör
Foto: Viktor Fremling / World Skills Sweden

  • Linn Gustafsson, lastbilsförare, Högsäter
  • Albin Eriksson, ventilationsmontör, Uddevalla
  • Filip Eliasson, industrielektriker, Bullaren
Medaljör med medalj runt halsen
Linn Gustafsson, bronsmedaljör
Foto: Viktor Fremling / World Skills Sweden

Medaljör med medalj och blommor
Albin Eriksson, bronsmedaljör
Foto: Viktor Fremling / World Skills Sweden

Medaljör med medalj och blommor
Filip Eliasson, bronsmedaljör
Foto: Viktor Fremling / World Skills Sweden

- Det är fantastiskt att vi har så många elever med från Uddevalla. Själva Yrkes-VM är ett oerhört stort arrangemang, sa Östrabo yrkes rektor Maria Rudquist till uddevalla.se före tävlingen.

Klar för VM i Shanghai 2026
För guldmedaljören Robin Johansson innebär vinsten också att han är är med i Sveriges Yrkeslandslag för CAD-konstruktion, och att han ska träna och förbereda sig inför VM i Shanghai 2026, berättar Uddevalla kommun på Facebook:


SM i yrkesskicklighet
Yrkes-SM är det svenska mästerskapet i yrkesskicklighet för ungdomar och syftet är att öka medvetenheten om de olika karriärvägarna inom yrkesutbildningsområdet och att höja attraktionskraften, statusen och kvaliteten för de deltagande yrkena och yrkesutbildningarna. 

Under de tre dagarna deltog 68 yrken, 32 tävlingsyrken och ytterligare 36 uppvisningsyrken utom tävlan, vilket är flest antal deltagande yrken i Yrkes-SM någonsin. Evenemanget slog i år också publikrekord med fler än 28 000 besökare.

Sammanlagt 190 ungdomar tävlade i de 32 yrkesgrenarna, och efter tre dagars tävlande har nu 103 guld-, silver- och bronstagare fått sina medaljer. Vinnarna har chans att ta en plats i Yrkeslandslaget och representera Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM.

28 april:

29 april:

30 april: