tisdag 20 februari 2024

Swecem öppnar terminal i Uddevalla - hyr silo av Benders

Företaget Swecem har skrivit avtal med Benders Sverige AB om att öppna en ny terminal i Uddevalla för lagring av Merit - ett alternativt bindemedel i betong. Det blir möjligt genom att Swecem hyr en av Benders nya silos på Kärranäs.

Benders nya silobyggnader på Kärranäs
Swecem hyr in sig i en av Benders nybyggda silos på Kärranäs.
Bild: Swecem / Benders
Efterfrågan på bindemedel med lägre klimatavtryck ökar inom bygg- och anläggningsbranschen och det blir därför en naturlig del att öppna fler anläggningar för leveranser, skriver Swecem och Benders i ett pressmeddelande.

"Eftersträvat komplement"
Porträttbild
Ludwig Zetterström
Bild: Swecem / Benders
- Det känns väldigt bra att utöka vår verksamhet. Genom att vi öppnar en ny terminal kan vi förkorta transportsträckor och underlätta leveranser i fler delar av landet, säger Swecems vd Ludwig Zetterström:

- Att på ett effektivare och mer miljövänligt sätt kunna leverera till våra kunder i Västsverige är ett eftersträvat komplement till vårt i övrigt heltäckande svenska logistiknät.

Biprodukt inom stålindustrin
Merit framställs av en biprodukt inom stålindustrin. Den används till att delvis ersätta cementen i betong för lägre klimatpåverkan.

Swecem har sedan 2020 producerat Merit i Oxelösund och utvidgar nu räckvidden för sitt bindemedel genom den nya terminalen i Uddevalla.

För att transportera Merit från Oxelösund till Uddevalla kommer fartyg användas i stället för lastbilstransporter för att hålla koldioxidutsläppen så låga som möjligt.

Poträttbild
Mats Jakobsson
Bild: Swecem / Benders
I Benders egen produktion
Samarbete med Swecem var påtänkt redan när Benders 2021 lanserade sina silo-planer i Uddevalla.

- Vår silosatsning, som gör att vi kan flytta över mycket stora transportvolymer från lastbil till fartyg, är en av de största miljöinvesteringar vi på Benders genomfört hittills, i nivå med vår satsning på egna tågsätt, med stora utsläppsreduktioner som följd,  säger nu Bender Sveriges vd Mats Jakobsson:

- Genom att upplåta en silo för Swecem gör vi nu detta alternativa bindemedel mer lättillgängligt, inte minst för användning i vår egen produktion där ett intensivt utvecklingsarbete pågår.

Leveransstart kvartal tre
Leveranser från terminalen i Uddevalla till kunder i Västsverige kommer ske med start under årets tredje kvartal, skriver Swecem och Benders.
---
Skärmbild rån UddevallaNyheter 2021
UddevallaNyheter 18 december 2021