onsdag 7 februari 2024

Krossade skolfönster för kvarts miljon - tre tonårspojkar åtalas

Tre pojkar i 15-årsåldern åtalas för grov skadegörelse för att i höstas ha krossat fönster på Fridaskolan i Uddevalla, och orsakat skador för nästan en kvarts miljon kronor. Nu krävs pojkarna och deras vårdnadshavare på skadestånd i samma storleksordning.

Ingången till Uddevalla tingsrätt
Foto: Jörgen Andersson

Händelsen inträffade någon gång mellan 31 oktober och 1 november. De tre pojkarna har tillsammans och i samförstånd krossat flera fönsterrutor så att det blev skador för 243 999 kronor, skriver åklagaren i sin stämningsansökan till Uddevalla tingsrätt:

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen orsakat skada som varit synnerligen kännbar för målsäganden samt att gärningen orsakat skada av stor ekonomisk betydelse".

Krav från både skola och försäkringsbolag
Som så kallat enskilt anspråk i åtalet kräver försäkringsbolaget 233 499 kronor i skadestånd av de tre pojkarna, och ytterligare 10 500 kronor från dem tillsammans med deras respektive föräldrar/vårdnadshavare. Skadestånden avser reparation av fönsterrutor och städning.

Fridaskolorna AB kräver också 10 500 kronor från pojkarna tillsammans med deras respektive föräldrar/vårdnadshavare. Detta skadestånd avser skolföretagets självrisk på försäkringen.

De tre pojkarna har i förhör erkänt brottet.
---
13 mars 2024: