torsdag 8 februari 2024

KLART - jätteanläggning byggs på Lillesjö

Uppdaterad 14 februari /
Tillräckliga däckleveranser är säkrade och kundavtal värda två miljarder kronor tecknade - nu har det slutliga investeringsbeslutet om däckåtervinningsföretaget Enviros jätteanläggning på Lillesjö fattats, och första "spadtaget" tagits.

Gruppbild vid däck framför grävmaskin
Första spadtaget - med grävmaskin. Alf Blomqvist, ordförande Enviro, Peter Karlsson, vd Fratera, Fredrik Emilson, vd Enviro, och Martin Pettersson, kommunalråd Uddevalla.
Bild: Enviro

Totalentreprenör för byggnationen är nystartade EBC Group i Uddevalla tillsammans med fastighetsägaren, det Uddevallabaserade bolaget Fratera Fastigheter.

"Mycket gott samarbete"
Porträttbild
Fredrik Emilson
Bild: Enviro
- Vi har etablerat ett mycket gott samarbete med såväl EBC Group som Fratera och Uddevalla kommun vilket varit centralt för att nå hit. Startbeskedet är ännu en milstolpe i Enviros ambition att bli världsledande inom sitt område, säger Enviros vd Fredrik Emilson i ett pressmeddelande.

Patent på återvinningsmetod
Företaget som har huvudkontor i Göteborg och en mindre återvinningsanläggning i Åsensbruk i Dalsland har utvecklat en patenterad metod för att återvinna värdefulla råvaror ur uttjänta däck såsom kimrök, olja och stål. Den globala franska däcktillverkaren Michelin är sedan i april 2020 enskilt största ägare.

Tillsammans med europeiska riskkapitalbolaget Antin Infrastructure Partners har Enviro och Michelin bildat ett så kallat joint venture-bolag som ska genomföra satsningen.

Modellbild över Enviros planerade anläggning på Lillesjö
Bild: Enviro

Kapital, däck och kunder säkrade
Det slutliga investeringsbeslutet kommer efter att joint venture-bolaget säkrat riskkapital för finansiering av byggandet av anläggningen och tecknat fleråriga avtal om leveranser av uttjänta däck samt leveranser av återvunnen kimrök och olja, skriver Enviro.

De uttjänta däcken kommer bland annat att levereras av Svensk Däckåtervinning AB och bland kunderna för den återvunna kimröken och oljan märks flera ledande bolag inom däck-, gummi- och oljeindustrin, däribland Michelin, Preem, Nokian Tyres samt H&R Group.

Avtalen med kunder om leveranser av återvunnen olja och kimrök är mellan fem och tio år långa och har ett sammanlagt värde under kontraktsperioden på totalt cirka två miljarder kronor.

Aktiekursen steg 31 procent
Beskedet om investeringsbeslutet fick Enviros aktie att rusa på börsen. När torsdagens ( 8 februari) handel var avslutad hade aktien stigit med 31,33 procent.

"Vårt flaggskepp"
Markarbetena på Lillesjö har redan inletts och på tisdagskvällen 13 februari hölls ett symboliskt första spadtag med hjälp av grävmaskin.

- Det är fantastiskt kul att vi nu är igång med bygget av vår första fullskaliga återvinningsanläggning, säger Enviros styrelseordförande Alf Blomqvist  i ett pressmeddelande:

- Just den här anläggningen är vårt flaggskepp och den första i en omfattande europeisk satsning där vi tillsammans med Antin siktar på att återvinna 1 miljon ton däck till 2030, en tredjedel av Europas alla uttjänta däck. Vi är förstås väldigt glada en dag som idag.

I ett första skede beräknas anläggningen generera ett 40-tal jobb, men det erhållna miljötillståndet möjliggör en expansion vilket skulle ge ytterligare arbetstillfällen, skriver Enviro.

- Vi bygger i flera etapper, säger Alf Blomqvist till P4 Väst:

- I första etappen pratar vi om storleksordningen 40 arbetstillfällen, och i nästa steg fördubblar vi storleken på anläggningen.

Anläggningen beräknas vara i full drift under 2025.
---

Placera: Enviro och Antin har tagit investeringsbeslut för återvinningsanläggning i Uddevalla


12 februari:

14 februari: