onsdag 19 april 2023

Sälghugget kan få Allmännyttans renoveringspris

Uddevallahems jätterenovering på Sälghugget blev inte "Årets Bygge 2023" men nu kan projektet vinna ett annat pris: "Allmännyttans bästa renovering".

Före- och efterbild från Sälghugget
Utseende på fasader och utemiljöer runt växthuset, före och efter Uddevallahems renovering.
Bild: Sveriges Allmännytta

Sälghugget är en av fyra finalister bland ursprungligen åtta nominerade bidrag i tävlingen som branschorganisationen Sveriges Allmännytta arrangerat sedan 2016. Syftet är att sprida kunskap om framgångsrika renoveringsprojekt.

En fristående jury har bedömt bidragen utifrån elva kriterier om bland annat hållbarhet, ekonomi, stadsdelsutveckling, boendeinflytande och nytänkande, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Alla finalistprojekt presenteras under Allmännyttans Fastighetsdagar i Jönköping den 3-4 maj. Sedan avslöjas vilket projekt som blivit juryns favorit och därmed står som vinnare i tävlingen.

Hyreshöjning på 21 procent
Renoveringen på Sälghugget är ett av de största stamrenoveringsprojekten i Uddevallahems historia och avslutades i januari i år. 328 lägenheter har berörts och vid renoveringen har husen förutom stamrenovering inklusive nya badrum bland annat även fått nya fasader och fönster/dörrar.

"Hyrorna har höjts med 21 procent vilket i området och utifrån renoveringens omfattning anses som måttligt. Procentökningen var dessutom på hyresnivåer som inte var så höga från början" skriver Uddevallahem i sin tävlingspresentation av projektet.

Fasadbild från Sälghugget
Foto: Jörgen Andersson

Blandar dåtid och nutid
"I renoveringen av bostadsområdet Sälghugget från 1960-talet har ambitionen varit att blanda nutid och dåtid och skapa attraktiva och trygga boendemiljöer. Med begränsad budget har bostadsbolaget satsat på kostnadseffektiva och långsiktigt hållbara lösningar, exempelvis genom att ge liv åt de gamla fasaderna med färg, variation och dynamik", skriver Sveriges Allmännytta i sin presentation av projektet.

Juryns motivering till Sälghuggets finalplats:
"Ett klassiskt miljonprogramsområde som varsamt renoverats till en rimlig kostnad. Med fokus på utvändig gestaltning har utseendet och upplevelsen av en nedgången stadsdel förvandlats till en mer dynamisk, trygg och attraktiv plats.
Stor omsorg om de boende har tagits och en särskild ombyggnadskoordinator har hanterat alla hyresgästkontakter på ett föredömligt sätt. Arkitektoniskt har området lyfts genom ett finurligt färgsättningsprogram. Projektet visar att med beprövad teknik, engagemang och kontinuerlig dialog med hyresgäster kommer man väldigt långt!"

Sälghugget fanns även bland de nominerade projekten i tidningen Byggindustrins prestigefyllda tävling "Årets bygge" men gick inte vidare till final i den tävlingen.

Trubaduren härnäst
I september 2023 inleder Uddevallahem motsvarande renovering av grannområdet Trubaduren, vilket blir bostadsstiftelsens hittills största renoveringsprojekt.
4 maj: