tisdag 18 april 2023

Får pris för ambulanser till Ukraina

När Ryssland invaderade Ukraina bestämde sig Ljungskilebon Nils Abrahamsson för att skänka en ambulans till sjukvården där.  Den följdes av fler och totalt har han nu skänkt sex stycken. Nu får han Antigonepriset, Ljungskile folkhögskolas pris för visat civilkurage.

Nils i bilstolen iklädd ambulanskläder och skyddsväst
Nils Abrahamsson
Bild från Ljungskile folkhögskola, foto: privat

Juryns motivering:
"I samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 startade Nils Abrahamsson en insamling för att skänka en ambulans till sjukhuset i Lviv. Bara ett par veckor senare körde han tillsammans med några andra ner ambulansen och levererade den till sjukhuset. Åter i Sverige följde flera insamlingar, och totalt har han på några månader skänkt bort sex fullt fungerande ambulanser, till stor del bekostade med egna pengar.

Förutom det uppenbara civilkuraget i att riskera liv och säkerhet i ett sådant här projekt, vittnar initiativet om djup medmänsklighet och en beredvillighet att utsätta sig själv för både praktiska och ekonomiska umbäranden för att hjälpa andra. I en orolig tid då det är lätt att känna uppgivenhet, innebär Nils Abrahamssons civilkurage en kraftinjektion för oss andra."
Delas ut vid 100-årsjubileet
Folkhögskolan har delat ut Antigonepriset sedan 2008. I år kommer det att delas ut i samband med att folkhögskolan firar sitt 100-årsjubileum lördagen den 13 maj.

Konstverk och symbolisk summa
Priset är ett konstverk skapat av studerande vid folkhögskolan. Pristagaren får också ett symboliskt penningpris: en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone (efter vilket priset är döpt) hade premiär. I år innebär det  2 465 kronor, skriver folkhögskolan i ett pressmeddelande.

17 april 2024: