måndag 17 april 2023

Polestar flyttar in på klassisk Stallbackamark

Uppdaterad 18 april /
Elbilstillverkaren Polestar expanderar i Trollhättan och flyttar in i tidigare Saab- och Nevs-lokaler på Stallbacka.

Illustration av konceptbil framifrån
Polestar 5, en fyradörrars, elektrisk prestanda-GT är en av de bilar som ska utvecklas i Trollhättan. Modellen är en produktionsversion av konceptbilen Precept och förväntas lanseras under 2024.
Bild från Kraftstaden

Porträttbild
Dennis Nobelius
Bild från Kraftstaden
- Trollhättan har en rik historia från bilindustrin och därför känns det extra kul att få skriva nästa kapitel i utvecklingen av Polestars framtida premiumelbilar här, säger Dennis Nobelius, Chief Operating Officer på Polestar i ett pressmeddelande:

- Etableringen adderar till vår växande europeiska forsknings- och utvecklingsavdelning där det i dagsläget arbetar fler än 800 ingenjörer, i såväl Sverige som Storbritannien.

Köpte fastigheten från Nevs
Det handlar om fastigheten "Tekniska" som kommunägda fastighetsbolaget Kraftstaden köpte tillsammans med Trollhättans stad så sent som i februari i år, en affär som aviserades bara dagar efter Nevs stora varsel.

Göteborgsbaserade Polestar öppnade för ett drygt år sedan satellitkontor för utveckling och testning på Innovatum District i Trollhättan och fortsätter nu alltså sin satsning i staden. I lokaler som tidigare huserat både Saab och Nevs kommer Polestar främst ägna sig åt att testa och utveckla framtida Polestarmodeller, skriver Kraftstaden.

Företaget började redan under måndagen 17 april att flytta in i lokalerna, berättar TT/Ela-Bohusläningen.

Rullar i 27 länder
Polestar bildades 2017 av Volvo Cars och kinesiska ägarkoncernen Geely. Företaget tilllverkar elbilar i premiumsegmentet och har en snabb expansionskurva bakom sig med bilar på vägarna i 27 länder i Nordamerika, Europa, Asien och Stillahavsområdet.

Polestar har totalt cirka 3 000 anställda varav ungefär 300 jobbar i Sverige, berättar TT/Ela.

Hög kompetens och att Trollhättan anses som en stark aktör i omställningen till elektrisk mobilitet beskrivs vara de främsta anledningarna till att Polestar fortsätter expandera i stadenskriver Kraftstaden.
---