fredag 7 april 2023

Pris till Peab för unikt simhallsbygge

Peab, som just nu bygger både nya Rimnersvallen och nya simhallen Rimnersbadet, har vunnit Årets Byggpris 2023 för ett annat simhallsbygge: Kvarteret Poolen i Solna. Byggnaden inrymmer både stadens nya simhall och en kontorsfastighet i samma byggnad, med NCC som entreprenör.

Exteriörbild på Kvarteret Poolen

"Två flugor i en smäll". Simhallen placerades i botten av huset med kontorslokalerna ovanpå. Att få in ljuset i simhallen till bottenvåningen på huset löstes genom att öppna upp fasaden med en ”inbuktning” på huset från våning två och uppåt i sex våningar, berättar tidningen Byggindustrin som står bakom Årets Byggpris.
Bild: NCC

När den befintliga simhallen i Solna behövde genomgå en dyr renovering eller rivas för att bygga ny kom man istället på en speciallösning: en så kallad 3D-fastighet där flera entreprenörer samverkade i en och samma fastighet. Medan NCC byggde kontorsfastigheten vann Peab upphandlingen om att bygga simhallen i samma byggnad.

- Det här är ett unikt projekt, jag har inte sett den här typen av lösning någon annanstans i Sverige, säger arbetschef Erik Leander på Peab i ett pressmeddelande.

Simhallen inifrån med bassäng
Bilder: Peab

Hela simanläggningen är cirka 5000 kvadratmeter stor och dimensionerad för 360 badgäster som har fyra olika bassänger att välja mellan: en stor med tio simbanor om 25 meter, en undervisningsbassäng, en multibassäng med höj- och sänkbar botten och en barnbassäng.

"Komplexa projekt"
- Att bygga simhallar är komplexa projekt som kräver stor erfarenhet. På Peab har vi bland annat nyligen färdigställt Högdalens simhall och Forsgrenska badet vid Medborgarplatsen. Det var viktiga erfarenheter som vi tog med oss in i detta projekt, säger Erik Leander.

Rimnersbadet i Uddevalla blir på 5400 kvadratmeter och ska bland annat innehålla en 50-meters bassäng med tio banor, bassäng för simundervisning, barnbassäng samt hoppbassäng integrerad i 50-metersbassängen.

Interiörbild från kontorsdelen av Kvarteret Poolen
Bild: NCC

Vinnaren av utmärkelsen Årets Bygge utsågs nyligen på mässan Construction Summit. De nominerade projekten tävlade i sju olika kategorier där Kvarteret Poolen alltså slutade som totalvinnare. Projekten bedömdes utifrån arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Motiveringen till Kvarteret Poolens vinst:
”Totalvinnaren i Årets Bygge 2023 är ett komplext projekt som har visat prov på helt nya sätt att samverka för att nå ett gemensamt mål. Budget har hållits på ett föredömligt sätt och projektet blev klart långt innan utsatt tid. Samtidigt har man inte tummat på kvalitén.
Finansieringen av projektet har gjorts enligt en nytänkande modell som gett stor samhällsnytta och borde kunna inspirera fler. Den innovativa fastighetslösningen ger nu plats för både arbete och rörelseglädje under samma tak.”
Gruppbild på vinnare
Totalvinnaren av Årets Bygge 2023 gick till de två delprojekt som skapat Kvarteret Poolen: NCC och fastighetsbolaget Fabege för kontorsdelen och Peab och Solna stad för simhallen.
Bild: Construction Summit

Tuve Bygg Uddevalla i finalen
Till finalen i Årets Bygge hade även Tuve Bygg gått i kategorin Industri, logistik & butik med Uddevalla-avdelningens bygge av ny logistik- och produktionsanläggning för Broson Steel i Vårgårda. Vinnaren blev dock Logistic Contractor för Mathems nya logistikanläggning i Farsta.

Bland ursprungsnomineringarna fanns också Uddevallahems stora renovering av Kvarteret Sälghugget, med Brixly som entreprenör.
---