söndag 9 oktober 2022

Ljungskile i fokus i höstens "Textiljakten"

Uppdaterad 11 oktober /
Trestadskommunernas satsning "Textiljakten" får en upplaga även i höst, men i en lite annorlunda tappning. Denna gång sker den särskilda textilinsamlingen endast i bostadsområden, och i Uddevalla kommun är det Ljungskile som gäller.

""
Bild: Innovatum Science Park

Insamlingen sker under vecka 42 och i samarbete med Uddevallahem.
 
- Det kommer att finnas insamlingskärl märkta med Textiljakten i fastigheternas gemensamma tvättstugor. Då kan man enkelt lämna kläder och andra textilier i kärlen efter man har tvättat, säger Anders Gillerstedt, avfallskoordinator på Uddevalla Energi i ett pressmeddelande från Wargön Innovation, ett dotterbolag till Innovatum Science Park i Trollhättan.

Viktigt nå längre livslängd
Att tillverka kläder och andra textilier kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier. Därför är det viktigt att kläder får så lång livslängd som möjligt och inte hamnar i soporna, skriver Wargön Innovation.

Extra satsning i höst
- I våras och tidigare år har vi fokuserat på skolklasser. I höst gör vi en extra satsning för att testa vilket det bästa sättet är att samla in textilier på. I våras samlade skolklasserna och andra engagerade in 28 ton och nu kör vi i bostadsområden för att nå fler och få in mer textil, säger Hanna Abrahamsson till UddevallaNyheter.

De insamlade textilierna transporteras till Wargön Innovation där de vägs och sorteras. Med hjälp av organisationen Björkåfrihet bedöms sedan hur materialet kan användas bäst.

Insamlingsbil utanför lagerport
Textilierna som samlas in går via Wargön Innovation för att sedan tas om hand av välgörenhetsorganisationen Björkåfrihet.
Bild: Uddevalla Energi

En stor andel går till försäljning via second hand-butiker medan material i sämre skick kan gå till re-design av nya kläder eller bli fyllnadsmaterial.

Upplägg 2023 inte klart
Hur Textiljakten kommer att se ut nästa år är inte bestämt ännu.

- Nu är vi mitt i denna omgång och planeringsfasen inför 2023 har just börjat. Vi kommer lära oss mycket den här omgången och ser fram emot att utvärdera resultaten. Vi ser fram emot att återkomma längre fram med upplägget för 2023, säger Hanna Abrahamsson.
---


24 november: