söndag 24 juli 2022

Kidnappade, misshandlade och rånade - fem unga män åtalas

Uppdaterad 26 juli /
Fem män i 20-årsåldern åtalas för att ha kidnappat, rånat och misshandlat en annan ung man i Uddevalla. Förutom bland annat slag och sparkar mot kropp och huvud ska en av de åtalade även ha urinerat på mannen.

""
Foto: Jörgen Andersson 

Två av männen åtalas även för försök till utpressning för att den 8 april i år i en gångtunnel på Dalaberg försökt tvinga av den unge mannen 5 000 kronor genom hot och slag.

Bortförd i bil
Samtliga fem åtalas för människorov, rån och grov misshandel för att dagen efter, den 9 april, ha fört bort mannen i bil till en plats på Stadsfjället. I bilen ska brottsoffret bland annat ha tvingats lämna ifrån sig sin mobil.

På Stadsfjället har mannen misshandlats grovt med sparkar och slag och även med slagträ eller liknande tillhygge. En av de åtalade ska även ha urinerat på offrets huvud och jacka.

Efter misshandeln kastades mannen in i bakluckan på bilen och släpptes sedan vid Unnerödsskolan.

"Särskild hänsynslöshet och råhet"
"XX orsakades smärta, blodvite, svullnad och blånad kring vänstra ögat, bula i pannan, brott i näsbenet, blåmärke på pannans högra sida och på högra tinningen, svullnad på högra ytterörat och bula bakom högra örat, svullnad i vänstra långfingrets knogled och inre falang, svullnad i högra fotleden, svullnad i lillfingrets knogled, blåmärke på högra armens insida, blåmärke på vänstra lårets baksida och ett flertal spridda mindre blåmärken på högra flanken", skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom de tilltalade visat på särskild hänsynslöshet och råhet genom att de varit flera gärningsmän som tillsammans riktat allvarligt våld mot XX när han låg på marken och då han befann sig i en situation där han hade särskilt svårt att freda sig samt då tillhygge användes", skriver åklagaren vidare.

Förnekar brott
Tre av männen greps redan 10 april, och två av dem ett par veckor senare. Samtliga fem häktades under april. De förnekar samtliga brott.

Åtalas även för dopningsbrott
En av de fem männen åtalas även i en separat stämningsansökan för ringa dopningsbrott. Detta efter att vid tidpunkten för anhållandet ha innehaft tre ampuller med totalt 26 milliliter testosteronenantat, som är dopningsmedel. Den åtalade erkänner detta brott.

Åtal för hot mot lärare och rektor
En annan av männen har i en ytterligare stämningsansökan också åtalats för att ha hotat en lärare och en rektor på en gymnasieskola, detta i början av året.

Hotade skjuta i polishuset
En av de åtalade dömdes i våras till skyddstillsyn för att ha hotat att spränga åklagarkammaren i Uddevalla. I januari dömdes han till fängelse efter att ha hotat att skjuta i polishuset, berättar Bohusläningen.

En annan har tidigare dömts till skyddstillsyn och fängelse efter knivrån mot ett apotek i Skara, skriver tidningen.
---16 augusti: