måndag 25 juli 2022

Irländsk nationalkör till Ljungskile

Den internationellt uppmärksammade irländska kören Anúna blev känd för en stor publik i det ikoniska Riverdance-inslaget i Eurovision Song Contest. Nu kommer kören först till Göteborgs domkyrka den 30 juli och dagen efter till Ljungs kyrka i Ljungskile.

Tio svart- och vitklädda körmedlemmar på grön äng med berg och dimma i bakgrunden.
Bild: Anúna / Michael McGlynn: 

Den första uppsättningen av Anúna startades 1987 vid University College Dublin av Michael McGlynn, som fortfarande är körens ledare.

Sedan starten har Anúna haft en fascinerande utveckling där vokalensemblen haft stora framgångar med framträdanden över hela världen, fått många priser och gett ut flera skivor, skriver Göteborgs stift i ett pressmeddelande.

Anúna har satt den keltiska musiken och Irland på kartan. Sedan flera år leder de också körutbildningar och håller i sommarskolor för körentusiaster, skriver stiftet vidare.

Tolv körmedlemmar i svart och vit klädsel på böljande äng mellan bergstoppar
Bild: Anúna / Michael McGlynn

Öppnade Riverdance
1994 års uppsättning av kören medverkade vid underhållningsinslaget Riverdance vid Eurovision Song Contest i Dublin, som senare utvecklade sig till ett självständigt globalt musik- och dansfenomen. Anúna medverkade i öppningen av numret där de framförde två minuter långa "Cloudsong”.

Kören sjöng i fyra låtar på soundtracket från Riverdance, ett album som Grammy-belönades 1996.

Konserten i Ljungskile gratis
Framträdandet i Ljungs kyrka 31 juli sker kl. 19 och är gratis, med Ljungskile församling som medarrangör.
---
Göteborgs stift Kultursamverkan: Två konserter med Anúna - Irlands nationalkör