tisdag 4 januari 2022

18-åring dömd för olaga hot och grovt vapenbrott - hotade skjuta i polishuset

De bägge ordningsvakterna hörde den unge mannen hota att bomba polishuset och att skjuta med automatvapen in i receptionen. De rapporterade det inträffade och den 18-årige mannen har nu dömts både för olaga hot och dessutom grovt vapenbrott för att han innehaft och skjutit med ett avsågat hagelgevär.

""
Bild: Pixabay.com

Det var den 5 november förra året på Kungsgatan i Uddevalla som de uniformerade ordningsvakterna hörde någon bakom dem säga att han skulle bomba polishuset. I förhör har vakterna berättat att en av dem kände igen den unge mannen som den som tidigare i ett bråk om beslagtagna mobiltelefoner hotat åklagarmyndigheten i Uddevalla.

"Skjuta in i receptionen" 
I den fortsatta diskussionen fortsatte mannen göra uttalanden och vakterna förklarade för honom att han inte kunde säga sådana saker till dem. Mannen sa då att han inte kan bomba polishuset eftersom hans kompisar sitter där, men att han skulle ta en Kalasjnikov och skjuta i receptionen.

Vakterna beslöt sig senare för att rapportera det inträffade till polisen.

När 18-åringen kom till arresten i polishuset var han irriterad över att ha blivit gripen och uttalade enligt stationsbefälet att det inte bara är polisen som har vapen. Befälet uppfattade det dock inte som ett direkt hot utan mer ett sätt för mannen att verka "häftig".

18-åringen medger att han uttalat sig på liknande sätt som åklagaren påstår i sitt åtal men att han bara varit arg och irriterad och inte menat något med det. Tingsrätten anser dock att åtalet är styrkt och dömer mannen för olaga hot.

Skjuter på film i mobilen
Han döms också för grovt vapenbrott efter att filmer hittats i en mobiltelefon där han skjuter med ett avsågat hagelgevär. Mannen hävdar att de telefoner som beslagtagits inte är hans utan bara lånade och förnekar att det är han som skjuter på filmerna. Tingsrätten anser dock att det är "tillförlitligen styrkt" att det är 18-åringen som syns på filmerna och dömer honom för grovt vapenbrott.

Fängelse och skyddstillsyn
I sitt resonemang kring lämpligt straff konstaterar tingsrätten att straffvärdet för de aktuella brotten är två års fängelse men med hänsyn till mannens låga ålder 1 års fängelse. Vidare krävs särskilda skäl för att döma personer under 21 år till fängelse.

Grovt vapenbrott är ett sådant brott som kan motivera fängelse även om den dömde är under 21 år, och tingsrätten väljer att döma 18-åringen till skyddstillsyn i kombination med tre månaders fängelse.
---