måndag 3 januari 2022

Man döms för flera stölder och häleri

En man i 45-årsåldern döms för flera fall av stölder och häleri i Uddevalla. Mannen bröt sig bland annat in i en bostad i Tureborgsområdet och stal smycken och andra föremål för drygt 70 000 kronor.

Inbrottet vid Tureborg skedde i september 2020 och bedöms av tingsrätten som grov stöld. Flertalet av de brott som mannen nu dömts för skedde dock under 2021.

Inbrott hos Uddevalla Sim
I augusti stal mannen datorer och en cykel som tillhörde Uddevalla Sim och en person i klubben.

I september stal mannen elektronikutrustning värd 36 000 kronor från Yrkesresurs på Norra Drottninggatan i Uddevalla.

Vid ett flertal inbrott och stölder från privatpersoner och inbrott i bilar har mannen kommit över bland annat kläder, cyklar och elektronik.

Stöldgods förvarades i förråd
Mannen döms också för häleri och häleriförseelse. Bland annat har stöldgods förvarats i ett garage som mannen haft tillgång till.

Garaget var hyrt av en kvinna i samma ålder som också hon nu dömts för häleri och häleriförseelse. Kvinnan har förnekat brott men tingsrätten tror inte på att hon varit ovetande om att de förvarade föremålen var stöldgods.

Mannen har erkänt samtliga brott han åtalats för, även ett par som han på grund av missbruksproblematik inte har något minne ifrån.

Vård på behandlingshem
Straffvärdet för de brott mannen dömts för är ett års fängelse men tingsrätten dömer honom till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, så kallad kontraktsvård.

Kvinnan döms till skyddstillsyn med övervakning, vilket tingsrätten bedömer kan hjälpa kvinnan i hennes situation.

De bägge döms också att betala skadestånd av olika storlek till de drabbade.
---