torsdag 3 februari 2022

18-åring åtalas för spränghot mot åklagare

En 18-åring åtalas vid Uddevalla tingsrätt för att ha hotat att spränga åklagarkammaren på Kungsgatan.

Ingången till Uddevalla tingsrätt
Foto: Jörgen Andersson

Det var den 10 september förra året som den unge mannen ringde till en åklagare i missnöje gällande en tidigare beslagtagen mobiltelefon. 

Under telefonsamtalet hörs en oidentifierad kamrat till den åtalade uttala hot om att han dels ska ”spränga tingsrätten”, dels något senare under samtalet att ”vi ska spränga eller bomba åklagarkammaren och fucka polisen” eller ord med liknade innebörd, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Kom till åklagarkammaren
Strax efter att telefonsamtalet avslutats kom den åtalade 18-åringen  tillsammans med två kamrater till åklagarkammarens lokaler: Till en anställd ska han då ha sagt "nästa gång vi kommer – kommer vi spränga hela skiten” eller ord av liknande innebörd, skriver åklagaren.

Hoten har berört många personer och föranlett onödiga åtgärder från samhällets sida, skriver åklagaren också.

18-åringen åtalas nu för olaga hot, men förnekar brott

Fängelse för hot mot polishuset
Så sent som i början av januari dömdes han till skyddstillsyn och tre månaders fängelse för att i november förra året ha hotat att skjuta i polishusets reception, och för att ha innehaft och skjutit med ett avsågat hagelgevär.

Under 2021 har han också dömts  för grovt narkotikabrott efter att polisen upptäckte en stor cannabisaffär på Dalaberg, berättar Bohusläningen.
---