torsdag 9 juni 2022

Azelio varslar 100 - halva arbetsstyrkan bort

Energilagringsbolaget Azelio varslar hälften av sina anställda, 100 personer, om uppsägning. Uppsägningarna sker för att skära ner kostnaderna med 150 miljoner kronor.

""
Bild: Azelio

Azelio har huvudkontor i Göteborg, utvecklingscenter i Åmål och produktion i Benders lokaler på Fröland i Uddevalla. Bolaget finns även i Stockholm och på flera platser internationellt.

Ovisst hur Uddevalla drabbas
Enligt SVT Väst fördelas varslen främst mellan Åmål och Göteborg, men även anställda i Uddevalla drabbas.

Azelios vd Jonas Wallmander säger till Bohusläningen att det i nuläget inte finns några svar gällande hur många av de drabbade som arbetar i Uddevalla. Avsikten är också att vara kvar i Uddevalla, säger han också.

"Finns förståelse"
- Det här är inte en rolig process, det är jobbigt för alla parter. Men jag upplever att det finns en förståelse hos personalen, vi har en fantastisk personal, säger Jonas Wallmander till TT/Ny Teknik.

Till SVT Väst säger han:

- Det är jobbigt att behöva varsla människor. Samtidigt tror jag att det vi gör nu innebär att vi blir bättre rustade för framtiden. Vi sänker våra kostnader och det gör att vi klarar av den långsammare utrullningen av marknadsintroduktionen i år och nästa år.

Facket: Ett vakuum
Jan Holmström är klubbordförande för Unionens medlemmar i bland annat Uddevalla och Åmål:

-  Just nu befinner vi oss i ett vakuum och väntar på en första förhandling. Vi vet inte mer än att 100 personer ska försvinna, men inte var och vilka, säger han till Unionens tidning Kollega.

Lagrar och återvinner energi
Azelios energilagringssystem gör förnybar energi tillgänglig och kostnadseffektiv dygnet runt. Systemet lagrar energi, från till exempel solceller, som värme i återvunnet aluminium. Den lagrade energin överförs till en Stirlingmotor för leverans av el och användbar värme, vid behov och under dygnets alla timmar, helt utan utsläpp, beskriver företaget sitt system.

Azelio beskriver varslen som ett andra steg i en strategisk översyn där det första var nya lägre operativa mål, bland annat vad gäller storleken på försäljning och produktion.

"Fantastisk produkt"
- Azelio har en fantastisk produkt som kan spela en nyckelroll för att påskynda den globala omställningen till förnybara energikällor. För att förverkliga detta behöver vi fokusera, säger Jonas Wallmander i ett pressmeddelande.

Azelios energilager "TES.POD"
Bild: Azelio

"Håller vad den lovar"
Till SVT Väst säger han att bolagets teknik för att lagra solenergi har verifierats och håller vad den lovar:

- Men vad vi behöver för att sälja är de första kommersiella referensanläggningarna i Sydafrika och Dubai. När vi har riktiga data från de anläggningarna kan vi visa att det här funkar i rätt miljö. Det är nyckeln till att ta nästa steg.

Det finns en stark marknad finns och en stark framtid för företaget, säger Wallmander till P4 Väst:

- Men jag ser också att vi har initiala utmaningar som vi måste komma över.

VD och ekonomichef har lämnat
Wallmander utsågs till ny vd så sent som i mars i år sedan tidigare vd Jonas Eklind fått lämna bolaget, vars aktie rasat cirka 70 procent i år.

7 juni meddelades att CFO:n (ung: ekonomichef) Fredrik Wäppling slutar och att finanschefen Eva Ramström går in som tillförordnad på posten.

11 juli: