onsdag 17 november 2021

Sydafrikansk order till Azelio

Energiföretaget Azelio med tillverkning i Uddevalla har tecknat en order om åtta enheter av sitt energilager TES.POD till det sydafrikanska jordbruksföretaget Wee Bee Ltd.

Solceller och vindkraftverk i naturmiljö
Illustration: Azelio

- Det är viktigt för jordbrukare i Sydafrika med tillförlitlig energiförsörjning till en rimlig kostnad för att säkerställa att deras anläggningar kan drivas effektivt, säger Azelios vd Jonas Eklind i ett pressmeddelande:

- Vårt TES.POD-system kommer att säkra hållbar energiförsörjning dygnet runt för Wee Bee Ltd, och därmed ge möjlighet för verksamheten att fokusera strategi och kapital på jordbruket och inte energirelaterade problem.

Lagrar förnybar energi
Azelios energilagringssystem gör förnybar energi tillgänglig och kostnadseffektiv dygnet runt. Systemet lagrar energi, från till exempel solceller, som värme i återvunnet aluminium. Den lagrade energin överförs till en Stirlingmotor för leverans av el och användbar värme, vid behov och under dygnets alla timmar, helt utan utsläpp, beskriver företaget sitt system.

Azelios energilager TES.POD
Azelios energilager TES.POD
Illustration: Azelio

Annonserar efter montörer
Företaget har 200 anställda och produktion i Uddevalla. I september meddelade Azelio att serieproduktionen i Uddevalla startat, och nu annonserar företaget efter montörer till verksamheten.

I anslutning till klimatkonferesen COP26 i Glasgow nyligen meddelade Azelio också att företaget gått samman med 24 andra teknikföretag och bildat rådet Long Duration Energy Storage Council. Rådet ska arbeta för att snabba på omställningen mot nollutsläpp till 2040.