måndag 5 april 2021

Åmålsföretag satsar på Azelios energilager

Energiföretaget Azelio med produktion i Uddevalla har fått sin andra kommersiella order och den första i Norden. Företaget ska leverera två enheter av sitt energilager TES.POD till Industrisupport i Åmål AB.

""
Bild: Azelio

- Det här är en milstolpe av strategisk betydelse för Azelio. Vi har ett påbörjat kommersiellt projekt i Dubai. Denna order visar mångsidigheten av vårt energilager och bevisar den kommersiella lönsamheten även i norra Europa, säger Azelios VD Jonas Eklind i ett pressmeddelande.

Produktion på Fröland
Azelio har cirka 100 anställda med huvudkontor i Göteborg, produktion i Benders lokaler på Fröland i Uddevalla och utvecklingscenter i Göteborg och Åmål.

Företagets energilager lagrar förnybar energi som värme i återvunnet aluminium. Systemet med en Stirlingmotor producerar sedan el och värme på efterfrågan. Företaget har representation på flera håll i världen och har sedan tidigare verifieringsprojekt och intentionsavtal med olika intressenter.

Driver industrihotell
Industrisupport i Åmål AB äger ett industrihotell på 22 000 kvadratmeter där lokaler hyrs ut till industrikunder. Under 2019 installerades solpaneler på taket till industrifastigheten. Leveransen från Azelio blir steg två i satsningen, berättar Provinstidningen Dalsland.

Installationen av Azelios energilager beräknas öka Industrisupports användning av förnybar energi med 24 procent.
- Vi har ett stort energibehov och en ambition att använda energin mer ekonomiskt och miljömässigt, säger Jimmie Karlsson på Industrisupport.

Volymproduktion under 2021
Enligt Azelios utvecklingsplan ska volymtillverkning av företagets produkter dra igång under tredje kvartalet 2021, berättar Ny Teknik och Provinstidningen.
---
Azelio: Azelio får kommersiell order i Sverige för sitt energilager TES.POD[®]

UddevallaNyheter: Azelio och Svea Solar i gemensam satsning