torsdag 18 november 2021

Tonåring dömd - vild flykt i mammas bil slutade i diket

Den då 15-årige pojken tog nycklarna till sin mammas bil och gav sig ut på en nattlig biltur på hala vintergator i norra Uddevalla. Efter polisjakt slutade färden i diket och pojken döms nu för vårdslöshet i trafik, olovlig körning och smitning från trafikolycksplats.

Det hela inträffade i februari i år då pojken ännu var 15 år. Föräldrarna sov och pojken tog bilnycklarna och gav sig iväg på en sväng med bilen, har Bohusläningen tidigare berättat.

En polispatrull fick syn på bilen på Hovhult och tyckte det hela gick för fort. Pojken vägrade dock stanna.

Smet efter krasch i diket
Under den vingliga färden på bland annat Fjällvägen har pojken kört mot färdriktningen, kolliderat med en refug och kört ner en vägskylt  Färden slutade med en krasch i ett dike vid Fridhem varpå pojken flydde från platsen men blev upphunnen av polisen.

Pojken har erkänt olovlig körning och vårdslöshet i trafik, men förnekat smitning från trafikolycksplats. Han har uppgett att han var rädd för polisen, och att han också tyckte att det räckte att anmäla olyckan dagen efter. Tingsrätten menar dock att det var pojkens ansvar att stanna kvar, i synnerhet som han visste att polis var på plats.

Pojken förnekar också att han kört så fort som 100 kilometer i timmen, men tingsrätten anser även detta vara styrkt genom uppgifterna från polismannen som en längre sträcka följde efter i 100-120 kilometer i timmen utan att avståndet minskade.

Döms till dagsböter
Tingsrätten dömer den tidigare ostraffade pojken till 50 dagsböter à 50 kronor, och att betala 800 kronor till brottsofferfonden.
---