onsdag 8 juni 2022

Ny SM-titel hägrar för Josefine Pagander

För två år sedan vann den Agnebergsskolade Fjällbacka-konditorn Josefine Pagander SM för unga bagare. Nu kan hon bli Årets Konditor 2022, tillika svensk mästare för professionella konditorer.

Närbild på Josefine Pagander i konditor-tävlingskläder
Josefine Pagander
Bild: Sveriges bagare & konditorer

Hon är en av fem konditorer som tagit sig vidare till final för att göra upp om det prestigefyllda förstapriset i årets tävling. Den arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och avgörs under Bak- och Chokladfestivalen på Stockholmsmässan 11–12 november.

- Att bli Sveriges bästa konditor är ett mål jag arbetat efter länge och under sommaren kommer jag göra det som krävs för att drömmen ska bli sann, säger 23-åriga Josefine Pagander i ett pressmeddelande.

Gick på Agneberg
Hon är uppvuxen i Gerlesborg och bor idag i Fjällbacka där hon jobbar som frilansande konditor på Setterlinds bageri. Hon är utbildad vid Yrgo i Göteborg och Restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Agnebergsgymnasiet i Uddevalla.

Med i landslaget
I Årets Konditor-sammanhang gör hon debut men att tävla har Josefine gjort tidigare. Under 2020 vann hon guld i SM Unga Bagare och i mars i år var hon en del av Svenska Konditorlandslaget under Konditor-EM.

Gruppbild på de fem finalisterna i konditor-tävlingskläder
Josefine Pagander, Andreas Modd, Guillaume Vilallonga, Linnea Andrae och Aneeta Faraj är årets finalister i Årets Konditor.
Bild: Sveriges bagare & konditorer

Ska skapa Idol-bakverk
Finalen i Årets Konditor avgörs inför publik och går även att följa via webbsändning.

Under tio timmar fördelat över två dagar ska de fem finalisterna skapa totalt 4 tårtor, 16 desserter, 10 glassbakelser och 6 chokladkakor. Temat för Årets Konditor 2022 är Idoler och finalisterna kommer att skapa bakverk utifrån sina personliga förebilder.

Samtliga tårtor, bakverk och desserter bakas på plats och bedöms av en smakjury och en metodjury.
---


14 november: