lördag 11 september 2021

Klartecken för ny friskola

Uppdaterad 14 september /
Nordic International School får öppna friskola i Uddevalla kommun, trots kommunens motstånd. Det har Skolinspektionen beslutat, och skolföretaget har nu börjat sökandet efter lämpliga lokaler i staden.

Elever med likartade kläder i skolbänkarna, kvinnlig lärare böjd över elev och pekar i läroboken.
Foto: Crelle Photography /Watma Education 

Det handlar om en grundskola för årskurs 4-9 och med planerad start till läsåret 2022-2023. Skolan ska byggas ut under tre år och fullt utbyggd kunna ta emot drygt 500 elever.

Skolinspektionen har även gett klartecken till start i Lerum, Linköping, Sollentuna och Ystad. I Ystad kommer skolan preliminärt att ligga i regementsområdet och på övriga orter går nu sökandet efter lokaler in i ett mer intensivt skede, skriver företaget i ett pressmeddelande.

- Vi letar efter lämpliga lokaler om minst 1500 kvm i Lerum, Linköping, Uddevalla och Sollentuna, säger företagets etableringschef Erik Ramberg.

Gemensam klädkod
Nordic International School grundades 2017 och driver idag grundskolor i Kalmar, Karlstad, Norrköping, Trollhättan och Växjö. Företaget ingår i gruppen Watma Education.

Den internationella profilen innebär bland annat att upp till 50 procent av undervisningen sker på engelska. Vidare finns olika inslag som återfinns i den brittiska skolvärlden, till exempel gemensam klädkod för lärare och elever.

Nämnden: Hot mot kommunala skolor
En majoritet i barn- och utbildningsnämnden har i ett remissyttrande motsatt sig etableringen. Nämnden tycker bland annat att det finns brister i skolföretagets underlag och menar också att kommunala skolor kan tvingas lägga ner om antalet skollokaler blir för stort. 

Skolinspektionen anser dock att etableringsrätten väger tyngre än kommunens argument mot och ger skolföretaget klartecken, skriver Bohusläningen.
---


29 september: