måndag 24 juni 2024

Cykla från Uddevalla till Årjäng - nu invigs den nya leden

Uppdaterad 26 juni /
26 juni invigs den helt nya cykelleden Lelångenleden som går från Uddevalla till Årjäng i Värmland, 180 kilometer lång. Invigningen sker genom att Västkuststiftelsens projektledare för cykelleder Louis Monville cyklar hela sträckan från Årjäng till Uddevalla.

Grupp av cyklister på grusväg omgivna av grönska
Vy från Lelångenleden
Bild: Amplifyphoto / Westsweden.com

Lelångenleden bidrar till ett regionöverskridande nationellt och internationellt nätverk av cykelleder och bidrar till Sveriges fortsatta turistiska utveckling som cykeldestination, skriver Västkuststiftelsen i ett pressmeddelande.

-  Det är en viktig länk för att knyta samman Västra Götaland och Värmland och öppnar upp nya möjligheter för cykelentusiaster att semestra här, säger Västkuststiftelsens vd Linus Kron.

Från havet till de värmländska skogarna
Lelångenleden är en regional cykelled godkänd av Trafikverket som går från Uddevalla via sjöarna i Dalsland, till de värmländska skogarna i Årjäng.

"Det är en spännande cykelled, 180 km lång, som slingrar sig fram via grusvägar utmed Dalslands kanal, genom vildvuxna skogar och förbi charmiga landsbygdsorter med trevliga fikaställen och sevärdheter", skriver Västkuststiftelsen.

Leden följer till viss del banvallen längs den nedlagda tåglinjen Lelångenbanan.

I Uddevalla börjar leden vid turistbyrån i hamnen och går sedan via Vännerberg mot och förbi Bjursjön på gamla Lelångenbanan.

Många som samverkar
Lelångenleden har tillkommit genom samverkan mellan fyra kommuner och två regioner. Årjäng i Värmland samt Bengtsfors, Färgelanda och Uddevalla i Västra Götaland. Medverkande parter är även Visit Värmland, Visit Dalsland, region Värmland, Trafikverket och Turistrådet Västsverige.

Skärmbild
UddevallaNyheter 11 juni 2023

Kommunstyrelsen i Uddevalla godkände i maj förra året det samarbetsavtal med Västkuststiftelsen där kommunens del av ansvaret för leden regleras.

Invigningsstopp i varje kommun
Louis Monvilles invigningscykling startar i Årjäng på morgonen och sedan väntar ett stopp i varje kommun för att överlämna en ledmarkeringsskylt till respektive förtroendevald som tack för varje kommuns insats i arbetet med leden. 

Till Uddevalla väntas Monville komma vid 17-tiden där det finns tid avsatt för att bland annat möta massmedia.
---26 juni:
1 juli: