söndag 26 maj 2024

ICA-stipendium till butikschef i Ljungskile

Vid ICA-handlarnas Förbundsstämma delas det ut ledarskapsstipendier till kvinnor som jobbar i butik med mål att bli egna ICA-handlare. I år fick totalt 20 medarbetare ta emot ett bidrag till det eftertraktade FLU-stipendiet. Camilla Rosin på ICA Supermarket i Ljungskile var en av dem.

Gruppbild på stipendiaterna med diplom i händerna
Foto: Jonas Bilberg / ICA-handlarnas förbund

Hon är idag en av butikscheferna i ortens anrika och familjedrivna ICA-affär.


Mer jämställd handlarkår målet
- Våra årliga ledarskapsstipendier är ett sätt att bredda basen av kvinnor som förbereder sig på att bli ICA-handlare, säger i ett pressmeddelande Lena Litens, HR-ansvarig på ICA-handlarnas Förbund:

- Idag är det 22 procent av ICA-handlarna som är kvinnor och det går sakta men säkert uppåt. Det är dock få ICA-butiker som byter ägare varje år vilket innebär att vår ambition att ha en mera jämställd handlarkår tar tid.

Fler stipendiater i Fyrbodal
Bland de 20 stipendiaterna i år finns ytterligare tre från Fyrbodal:
  • Siofra Linnane, ICA Nära Grebbestad
  • Ida Jernstedt, ICA Supermarket Matmor, Trollhättan
  • Johanna Ahlin, ICA Supermarket Lejonet, Åmål
Stipendiaterna på scenen under utdelningen
Från stipendieutdelningen vid ICA-handlarnas förbundsstämma
Foto: Jonas Bilberg / ICA-handlarnas förbund

Krav för att bli sin egen
Stipendiet ska användas till en ettårig intern ledarskaps- och företagsutbildning (FLU) som är ett av flera krav för att kunna söka en ICA-butik och bli ICA-handlare. Medarbetarna söker stipendiet tillsammans med sin lokala handlare som också bidrar ekonomiskt till utbildningen.

2009 när ICA-handlarnas Förbund började dela ut stipendier var andelen kvinnor 16 procent. Under 2023 tillsattes 52 nya ICA-handlare, 44 procent av dem var kvinnor.
 
Drivs som egna företag
1 januari 2024 fanns det 1 277 ICA-butiker som drivs av cirka 1 500 ICA-handlare. ICA-handlare är egna företagare och äger och driver sin ICA-butik med fullt företagar- och arbetsgivaransvar, skriver ICA-handlarnas förbund.
---