onsdag 22 maj 2024

Elever på Norrskolan prisas av Nordiska museet

För fjärde gången delar Nordiska museet och UR ut utmärkelsen ”Årets skaffare” till två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden i insamlingsprojektet “Mitt liv”. Årets vinnare är årskurs 5 från Norrskolan i Uddevalla och elever i årskurs 5 från Frödingskolan i Karlstad.

Gruppbild på elever i skolsal
Årskurs 5 på Norrskolan får utmärkelsen "Årets skaffare 2024" för fina berättelser om sin vardag.
Bild: Nordiska Museet

Våren 2020 startade UR och Nordiska museet den fleråriga digitala insamlingen ”Mitt liv” där landets alla skolbarn kan berätta om sin tillvaro här och nu med fokus på en helt vanlig dag.

Sedan starten deltar 663 klasser fördelade på 367 skolor från Kiruna i norr till svenska skolan i Marbella i söder. Tillsammans har de producerat och skickat in närmare 6500 berättelser om sitt vardagsliv till Nordiska museets samlingar.

Benämning på medhjälpare
Till årets tävling kom det in totalt 1249 nya bidrag, och två skolklasser som särskilt väl hjälpt till att dokumentera sin samtid för framtiden får nu alltså  utmärkelsen “Årets skaffare 2024”.

Ordet “skaffare” refererar till Artur Hazelius benämning på sina medhjälpare i det stora insamlingsarbetet som låg till grund för Nordiska museets samlingar. 

Priset delades ut vid en digital ceremoni av Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet och Kalle Sandhammar, vd på UR.

Juryns motivering till Årets skaffare, Norrskolan årskurs 5:
“Med fina detaljer beskriver eleverna i årskurs 5 i Norrskolan en dag i deras liv 2024. De berättar om hur de vaknar på morgonen, vad de äter till frukost, hur de tar sig till skolan och om hur lektionerna var upplagda denna onsdag den 14 februari, alla hjärtans dag.

Vi får också läsa om elevernas olika fritidsintressen från brottning, att spela i orkester till orientering. Vi får läsa om deras familjer och om att det kan vara så sorgligt när en lärare slutar att man måste gråta hela rasten.”
Bidrag kan läsas på nätet
Alla publicerade bidrag om en dag i mitt liv finns publicerade och kan sökas upp geografiskt via en karta på Nordiska Museets webbplats:


Gruppbild av elever i skolsal
Utmärkelsen "Årets skaffare 2024" gick även till elever i årskurs 5 från Frödingskolan i Karlstad.
Bild: Nordiska Museet

---